Overvaller Deurne moet cel in

Rechter ziet Zakaria G. als derde dader van beroving juwelier

Hij was er niet bij. Toch ziet de rechtbank Oost-Brabant Zakaria G. als derde dader van de overval op juwelier Goldies in Deurne. De rechter veroordeelde G. gisteren tot drie jaar cel voor het medeplegen van de overval. Het Openbaar Ministerie had 3,5 jaar geëist.

De twee andere daders kwamen om, toen de vrouw van de juwelier hen neerschoot. Terwijl dat gebeurde, zat Zakaria G. in zijn auto, op weg naar zijn huis in Lieshout. Toch had G. genoeg bemoeienis met de overval om hem als mededader te beschouwen, en niet slechts als medeplichtige, oordeelt de rechtbank.

De overval in maart vorig jaar trok veel aandacht. Het OM besloot de juweliersvrouw niet te vervolgen, omdat ze uit zelfverdediging had gehandeld. De juwelier zelf moest wel terechtstaan voor verboden wapenbezit. Tegen hem volgt vrijdag uitspraak.

De vrouw kampt met flinke psychische problemen door de overval en de dood van de twee daders, zo bleek uit de slachtofferverklaring in de zaak tegen G. Volgens de rechter moet de overval voor de juwelier en zijn vrouw 'bijzonder traumatiserend' zijn geweest.

De 28-jarige G. bezocht de juwelier twee weken voor de overval, om de situatie te verkennen. G. was daar om een ring te laten omsmelten, zei hij. De rechtbank noemt het 'ongeloofwaardig' dat G. zich niet meer kan herinneren waarom hij juist voor deze juwelier koos. Vooral omdat 'de verdachte op andere onderdelen wel veel details kan vertellen'.

Ook voor wat betreft de vluchtauto die hij voor de daders regelde, kan G. zich van alles herinneren, maar bepaalde cruciale zaken niet, zo stelt de rechtbank. G. bekende het regelen van de auto, maar verklaarde dat hij niet wist was de twee met de auto van plan waren.

De rechter hecht daar 'geen enkel geloof' aan. Bovendien vindt de rechter het verdacht dat G. zich na het nieuws over de afloop van de overval probeerde te ontdoen van de sleutelbos van een van de daders, een mogelijk bewijs van zijn betrokkenheid.

Tijdens de overval werd de juwelier geschopt en geslagen, en met een vuurwapen bedreigd. De rechter rekent het G. aan dat hij voor lief heeft genomen dat zijn mededaders mogelijk geweld zouden gebruiken.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden