Overtreder natuurwet moet zelf de schade herstellen

Bouwers, boeren en burgers die de natuurbeschermingswetten overtreden, moeten niet alleen worden beboet, ze moeten ook opdraaien voor herstel van de schade.

Dat is een van de punten uit het actieplan 'Natuurbescherming in Nederland' van negen natuurorganisaties. Ze bepleiten verder de ontwikkeling van beheersplannen voor behoud en herstel van biodiversiteit in beschermde Natura 2000-gebieden. Die plannen ontbreken nu veelal. Het actieplan is aangeboden aan de Tweede Kamer en de Europese Comissie.

Juist nu er sprake is van een licht maar nog kwetsbaar herstel van de Nederlandse natuur moet de politiek doorpakken met het beschermen en herstellen van de natuur, betogen de negen clubs, waaronder Wereld Natuur Fonds (WNF), Vogelbescherming, Nauurmonumenten, IUCN, Waddenvereniging en Landschappen.nl. Behalve op een betere uitvoering van het natuurbeleid in beheersplannen, beter toezicht in de natuur en scherpere handhaving van de natuurwetgeving, hameren de natuurorganisaties opnieuw op de noodzaak van een overgang naar een ecologisch duurzame landbouwpraktijk. Want recente Europese rapporten, zoals The EU State of Nature en 'Natuur in Nederland' van het WNF, tonen dat intensivering van de landbouw nog altijd de grootste bedreiging is voor de soortenrijkdom in de agrarische gebieden en de omliggende natuur.

Ook in het waterbeleid, waarin het de laatste tien jaar vrijwel volledig draait om veiligheid en drinkwatervoorziening, moeten ecologische doelen volwaardig meetellen. 'Geen natuurverlies' moet het uitgangspunt zijn. Dat geldt ook voor grote bouw- en infrastructuurprojecten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden