Overstromingen / Zoveel mogelijk water in Westerschelde geloosd

GERAARDSBERGEN - Delen van België staan sinds de jaarwisseling blank. Tientallen gezinnen zijn geevacueerd. Volgens deskundigen is het ergste leed nu geleden. Toch begon gisteravond het water op sommige plekken weer te stijgen.

Wat normaal opvalt bij het binnenrijden van Geraardsbergen, de parel van de Vlaamse Ardennen, zijn de vele wielertoeristen. Maar nu is de klassieke route naar de beruchte 'Muur', bekend uit de Ronde van Vlaanderen, onderbroken. De brug over de rivier de Dender is opgehaald om het water beter te laten stromen.

Het centrum van de Oost-Vlaamse gemeente is tot nu toe gespaard gebleven. De gezwollen rivier stroomt dwars door het stadje. In de winkelstraat liggen preventief de zandzakken voor de deuren. Maar elders in de uitgestrekte gemeente is die maatregel te laat gekomen. Straten en wijken staan er nu al drie dagen onder water.

De problemen zijn in het weekeinde begonnen. Door de overvloedige regen van de afgelopen weken is de bodem verzadigd en zijn rivieren in Vlaanderen en Wallonië buiten hun oevers getreden.

Eigen schuld, dikke bult, klinkt het hier en daar in de commentaren. De riviertjes en beken zitten vol baggerslib. Overstromingsgebieden en winterbeddingen zijn bovendien de voorbije decennia driftig verkaveld. Daardoor staan vele honderden woningen in laaggelegen gebieden, zonder goede afwatering. Bewoners geven de gemeenten de schuld, burgemeesters de hogere overheden.

Even verder, stroomafwaarts aan de Dender, staan twee mannen geleund tegen de sluis van Idegem. Het bruine water spuit door de geopende sluisdeuren. De eigenaar van houthandel Simon en Zonen kan er niet om lachen. Zijn bedrijf is gedeeltelijk onder water gelopen. De burgerbescherming, waar vorige maand nog werd gestaakt voor betere arbeidsvoorwaarden, heeft een zware pompwagen op het bedrijfsterrein neergezet.

Er zijn structurele maatregelen nodig, zegt burgemeester Frank Beke van Gent op de VRT-radio. Gent wacht al enkele dagen gespannen op de hoeveelheden water die uit Frankrijk, via de Leie en de Schelde naar het noorden stromen.

De vlakterivier de Leie, inspiratiebron voor veel landschapsschilders, is op een aantal plaatsen buiten haar oevers getreden. In het chique dorp Sint-Martens-Latem is een villawijk nagenoeg van de buitenwereld afgesloten. Een bewoner met kaplaarzen is in de regen met proviand op weg naar zijn gezin.

,,De Leie moet dringend uitgebaggerd worden, de dijken opgehoogd'', zegt een man, wiens tuin in een zwembad is veranderd. De hoop is nu gericht op Nederland, vertelt hij nog. In Terneuzen worden sinds enkele dagen, op verzoek van Vlaanderen, de drie sluizen in het kanaal Gent-Terneuzen geopend om zoveel mogelijk water in de Westerschelde te lozen. Dat kan alleen bij laag water. De scheepvaart is dan tijdelijk gestremd.

In het stroomgebied van de Dender staat in Liedekerke de buurt rond het station onder water. Terwijl in de naburige kroegen op de eerste werkdag van 2003 wordt gefeest, hangen de bewoners van de Stationsstraat zielig uit de ramen op de bovenverdieping. In café Replay staan de krukken op tafel en sijpelt het water naar binnen. Aan de bar zit een man eenzaam en sip voor zich uit te staren.

Ondanks het feit dat de pompen op volle toeren draaien, zakt het water nauwelijks. Argeloze forensen die met de trein van hun werk komen, vragen zich af hoe ze thuis moeten komen.

In het hoger gelegen, stampvolle café 't Signaal trekt niemand zich wat er wat van aan. De bassen beuken en de pinten worden er nog eens vol getapt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden