Overstromingen Louisiana: plunderingen en elf doden

Mensen varen langs een ondergelopen auto in Gonzales. Beeld afp
Mensen varen langs een ondergelopen auto in Gonzales.Beeld afp

Het aantal doden als gevolg van de overstromingen in de zuidelijke Amerikaanse staat Louisiana is opgelopen tot elf. Meer dan 20.000 mensen werden door de hulpdiensten uit hun overstroomde huizen gehaald, van wie ruim 8.000 zijn ondergebracht in opvangcentra.

Redactie

Een onbekend aantal mensen wordt nog vermist. 34.000 huishoudens zaten dinsdag nog zonder elektriciteit. De federale regering heeft de noodtoestand uitgeroepen om geld vrij te maken voor de hulpverlening. Veel slachtoffers vrezen dat hun huizen totaal verwoest zijn door het water. Ook de naastgelegen staat Texas heeft last van de overvloedige regen.

De zware regenval in Louisiana begon vrijdag. In twee dagen viel er ongeveer zestig centimeter regen. Het noodweer is geluwd, maar de bewoners van laaggelegen gebieden staat de komende dagen juist nog meer hoogwater te wachten. Op sommige plaatsen in Louisiana keerden de eerste geëvacueerde inwoners al weer terug naar huis, maar het gevaar is nog niet geweken. Veel waterwegen zwellen de komende dagen juist nog wat aan omdat zij de vele neerslag niet snel genoeg kunnen afvoeren. Er worden nog altijd zandzakken aangevoerd.

Een jongen wordt zaterdag met een helikopter uit zijn huis in Baton Rouge gered. Beeld afp
Een jongen wordt zaterdag met een helikopter uit zijn huis in Baton Rouge gered.Beeld afp

Herinneringen aan Katrina

De overstromingen roepen bij inwoners van de staat herinneringen op aan de orkaan Katrina. In augustus 2005 kwamen bij de storm en de daaropvolgende overstromingen meer dan duizend mensen om het leven. Complete chaos brak uit toen de hulpverlening maar niet op gang wilde komen. Mensen zaten dagenlang vast in hun huizen en er werd geplunderd.

Ook nu zijn er meldingen van plunderingen. In Baton Rouge is een avondklok ingesteld nadat bedrijven maandag geplunderd zouden zijn. Er is een aantal arrestaties uitgevoerd.

undefined

Een lijkkist is meegesleurd in de overstroming in Gonzales, Louisiana. Beeld AFP
Een lijkkist is meegesleurd in de overstroming in Gonzales, Louisiana.Beeld AFP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden