Reportage

Overstap naar de cross doet pijn voor marathonloper Michel Butter

Michel Butter (rechts):
Michel Butter (rechts): "Ik pak gewoon een paar wedstrijden mee om de hardheid voor de cross op te doen. Ik kon mezelf hier wel goed pushen. Dat brengt je automatisch weer in een soort ritme."Beeld Merlin Daleman

Michel Butter leunt gebogen over een hek. "Wacht even jongens", zegt hij tegen de aanwezige journalisten op de Warandeloop in Tilburg. De 32-jarige atleet probeert zijn misselijkheid weg te slikken.

Eline van Suchtelen

Het zweet druipt van zijn gezicht. Aan zijn wang kleeft een plakkaat modder. "Ik was in de laatste ronde echt kotsmisselijk", zegt Butter als hij weer op adem is gekomen. "Zo'n cross is wel even andere koek dan de marathon."

Op vijf november zette Butter de - tot nu toe - beste prestatie uit zijn carrière neer. Hij finishte op de marathon van New York als zesde. Liep hij daar plotseling op kop op hét moment in de marathon, als de lopers First Avenue op gaan. Het gaf Butter een euforisch gevoel. Hij mooiste moment uit zijn hardloopcarrière.

De blijdschap komt geregeld terug als hij wordt herinnerd aan New York. In Tilburg regent het op zijn eerste wedstrijd na de marathon nog steeds felicitaties. "Ik merk echt wel dat het wat heeft gedaan in sportend Nederland. Dat is heel leuk."

Pijn

Butter probeert na een vakantie met zijn gezin de draad weer op te pakken. De overgang van de marathon naar de cross doet veel pijn. Zijn lichaam is na drie weken nog lang niet hersteld.

In plaats van lange rechte stukken op asfalt, moet hij nu snelle wendingen maken op een parcours in de modder tussen de bomen over kleine bulten. Is het lichaam net gewend aan de trance over 42,195 kilometer, moet het ineens sprinten, draaien, inhouden, en weer aanzetten. Een achtbaan voor de maag.

De Warandeloop is dit jaar verplaatst naar Safaripark Beekse Bergen en wordt op hetzelfde parcours gehouden waar volgend jaar rond deze tijd de EK veldlopen wordt georganiseerd. De route over 10,3 kilometer gaat door de blubber, maakt een paar scherpe bochten door het bos waarna een recht stuk volgt langs het 'Victoriameer', de miniatuurvariant van het op één na grootste zoetwatermeer op aarde in Afrika.

Knokken

De speaker noemt de wedstrijd gekscherend 'op safari gaan'. Butter heeft zelf hele andere ideeën bij een vakantie. "Als ik me hier specifiek op ga voorbereiden, kan ik dat korte en wendbare best aan. Ik ben best klein, dat is dan een voordeel. Ik heb de Warandeloop ook een keer gewonnen. Maar als je net uit de marathon loopt, is dit alleen maar knokken. Het ging totaal niet vandaag."

Butter moest met een tijd van 33,16 minuten genoegen nemen met een 23e plaats. Zijn landgenoot Khalid Choukoud hield beter stand in het slagveld in de modder. De beste Nederlander finishte als derde in 31,46 minuten. De Zweed Napoleon Solomon (31,40) won de race. Zes seconden later kwam de Duitser Richard Ringer (31,46) over de finish.

Choukoud noemt zich in Tilburg 'herboren'. Hij stapte in april tijdens de marathon van Rotterdam uit vanwege blaren en verloor daarna kort het plezier in de sport. De 31-jarige Hagenaar is nu weer vrolijk en kijkt uit naar de EK veldlopen over twee weken in het Slowaakse Samorin.

Volgend jaar wil hij weer gaan voor een topprestatie op de marathon. Dat geldt ook voor Butter, die hoopt op de EK in Berlijn in augustus een goede marathon te lopen.

Voor de komende tijd staan er nog een paar kortere evenementen op zijn programma. "Ik pak gewoon een paar wedstrijden mee om de hardheid voor de cross op te doen. Ik kon mezelf hier wel goed pushen. Dat brengt je automatisch weer in een soort ritme."

Even pijn lijden dus op het kortere werk. "Moment", zegt Butter nog een keer midden in het gesprek. Hij doet een stap achteruit, krimpt ineen. Hij spuugt een klodder speeksel uit. Ademt een paar keer diep en kan dan weer rechtop staan. Zijn maag vindt het nog niet leuk, dat veldlopen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden