Overspelsite weer op agenda dankzij katholieken

Erg expliciet was de slogan deze keer niet eens. Vijf jaar geleden baarden de affiches van de Franse datingsite Gleeden voor vreemdgangers nog veel opzien in het openbaar vervoer. 'Durf, hap, geniet' stond er bijvoorbeeld bij een foto van een appel waarin is gebeten. Of: 'Wie twee mannen trouw is, is dubbel zo trouw'. De appel is er in de nieuwste campagne nog steeds, maar de pay-off zoals dat in jargon heet, maakt een wat fletse indruk: 'Gleeden, de grootste site voor buitenechtelijke ontmoetingen bedacht door vrouwen'.

Maar voor de Associations Familiales Catholiques (AFC), een koepelorganisatie van katholieke verenigingen, maakt de toon weinig uit. Deze tegenstanders van de promotie van overspel die erg actief zijn op sociale media, mobiliseerden enkele burgemeesters van Parijse voorsteden. Die tekenden protest aan bij de vervoersbedrijven, met redelijk succes. Het Parijse vervoersbedrijf RATP is niet van plan in te grijpen, maar in zes gemeenten is de omstreden reclame nu van bussen verwijderd.

De belofte van discreet en spannend overspel verhult een barre werkelijkheid van gebroken gezinnen en ongelukkige kinderen, stelt de AFC. Het is het niet alleen moreel verwerpelijk om vreemdgaan aan te moedigen, vindt de organisatie, het zou ook in strijd zijn met de wet. Sinds 1975 is een scheve schaats rijden in het land van de maîtresse niet meer strafbaar. Maar echtgenoten zijn elkaar volgens artikel 212 van het Burgerlijk Wetboek respect, trouw en steun verschuldigd.

Gleeden, van origine Frans maar in verschillende landen actief, zegt de ophef niet te begrijpen. "We maken al jaren reclame en we brengen nu een neutrale boodschap", aldus de site in een verklaring. De campagne is bovendien goedgekeurd door de Franse versie van de Reclame Code Commissie. De gemeente Versailles, een katholiek bolwerk, is daar niet van onder de indruk. We willen dit niet binnen onze grenzen, klinkt het op het stadhuis, omdat een deel van de bevolking, vooral belijdende katholieken, er aanstoot aan neemt. Nog beslister klinkt de burgemeester van Sèvres. "Kan een bedrijf in de openbare dienstverlening oproepen om de Code Civil niet te respecteren?", vraagt Grégoire de la Roncière zich af. "Mijn antwoord is nee."

Maar of een rechter daar ook zo over denkt, is zeer de vraag. Volgens juristen is de kans op succes van een juridische procedure die de tegenstanders van Gleeden zijn begonnen niet groot. De Hoge Raad heeft al een keer bepaald dat schuinsmarcheren een zaak is die alleen de twee betrokken partners aangaat. "Een derde kan niet aangemerkt worden als een overtreder", zegt de hoogleraar privaatrecht Françoise Dekeuwer in de krant Le Monde. Bovendien richt Gleeden zich niet alleen op getrouwde stellen, maar ook op samenwonenden en singles die op de site hun jachtterrein kunnen uitbreiden.

Gleeden, dat zich dus niet veel zorgen hoeft te maken, heeft ondertussen vilein laten weten dat Versailles nummer vijf is op de lijst met meeste inschrijvingen. De kasteelstad komt achter Parijs, Annecy, Lille en Bordeaux. "Onze site beantwoordt simpelweg aan een behoefte", zegt woordvoerder Solène Paillet. "Vroeger waren er andere manieren om ontrouw in praktijk te brengen." Gleeden, dat een miljoen abonnees claimt, vindt dat het vreemdgaan faciliteert, maar er niet toe aanzet. Hoe dan ook, dankzij het katholieke offensief is Gleeden weer onderwerp van gesprek, terwijl het eigenlijk al een beetje was vergeten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden