Overspel mag voortaan in India

Advocaten Thulasi K Raj (links) en Kaleeswaram Raj, die tegen de wet tegen overspel pleiten, na de uitspraak. Beeld EPA

Overspel is niet langer strafbaar in India. Een koloniale Britse wet, die vrouwen tot eigendom van hun echtgenoot maakte, is ongeldig verklaard.

De Indiase opperrechter Dipak Misra verklaarde donderdag dat overspel ‘geen misdaad’ is. Het kan wel een kwestie zijn in het burgerlijk recht, zoals bij echtscheiding, maar seks met een getrouwd persoon wordt in India niet langer vervolgd in het strafrecht.

Nu zijn er, voor zover bekend, in India nooit mensen veroordeeld wegens overspel. Maar volgens een van de advocaten die pleitte tegen de bestaande wet, is die wel vaak gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens de afwikkeling van een echtscheiding of om iemands reputatie te beschadigen.

Het Hooggerechtshof maakte eerder deze maand een einde aan de strafbaarheid van homoseksualiteit, ook een erfenis van de koloniale tijd. Opperrechter Misra, de drijvende kracht achter beide uitspraken, neemt binnenkort afscheid omdat hij 65 wordt.

Discriminatie

De overspelzaak was bij het Hooggerechtshof aangespannen door Joseph Shine, een 41-jarige Indiase zakenman die in Italië woont. Hij betoogde in een petitie voor het hof dat de 158 jaar oude wet discriminerend was voor vrouwen en mannen.

De vrouwen werden in de wet gezien als object, eigendom van hun echtgenoten. Daardoor konden zij ook niet verantwoordelijk worden gehouden voor overspel. Mannen wel, dat wil zeggen als zij overspel pleegden met de vrouw van een ander. Vrouwen konden dan weer geen aanklacht indienen tegen een overspelige echtgenoot.

Nu gaan al deze regels op de helling. “De echtgenoot is niet de meester van zijn vrouw”, zei opperrechter Misra. “Vrouwen moeten gelijk aan mannen behandeld worden.” Een van de andere twee rechters, Rohinton Marinan, zei dat “oude noties van de man als dader en de vrouw als slachtoffer” niet langer opgaan.

Heiligheid huwelijk

Zakenman Shine onderbouwde zijn zaak met een petitie van 45 pagina’s. Daarin citeerde hij auteurs als de Amerikaanse dichter Ralph Waldo Emerson, de vroege feministe Mary Wollstonecraft en voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan. Zij spraken zich uit voor gelijkheid van de seksen en voor vrouwenrechten.

De Indiase regeringspartij BJP verzette zich tegen de petitie en stelde dat overspel een strafbaar feit moest blijven. “Het verwateren van de wet op overspel zal invloed hebben op de heiligheid van het huwelijk”, zei een overheidsvertegenwoordiger voor het hof. “Overspel legaliseren zal de huwelijksband schaden.”

Overspel is nog wel strafbaar op andere plaatsen in de wereld, zoals in 21 Amerikaanse staten, in Taiwan en veel islamitische landen als Saudi-Arabië, Pakistan en Indonesië.  

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden