Overspannen Zuid-Koreaan zoekt balans - in een koffiebar

Therapeutisch café, dansschool en reisbureau spelen in op 'healing'-trend

Koffie en een persoonlijkheidstest: tien euro. Voor de voorbijganger lijkt het een doodgewone koffiezaak, maar het menu verraadt dat de koffietafelgesprekken in café Mentor een stukje serieuzer zijn. Terwijl een coach aanschuift bij een koppel met relatieproblemen, gaan een verdieping lager mentors in gesprek met gedeprimeerde bezoekers. In de overwerkte hoofdstad Seoul zoeken steeds meer Zuid-Koreanen een oplossing voor hun persoonlijke beslommeringen.

"Ik wil een laagdrempelige plek bieden waar mensen geholpen kunnen worden. Zoiets als dit café was er eerst nog niet", zegt Jeon Song-hyeon, eigenaar van café Mentor dat vorig jaar zijn deuren opende. "Het belangrijkste is dat mensen iemand hebben om mee te praten." Hij heeft succes. Via internet boeken bezoekers sessies met de mentors. De clientèle loopt uiteen van kibbelende koppels die niet snappen waarom ze steeds in ruzies belanden tot slachtoffers van seksueel geweld.

"De problemen zijn vaak familiegerelateerd. In de Koreaanse confucianistische groepscultuur worden emoties en problemen binnen de familie vaak onderdrukt. Dat botst nu met een egocentrisch en competatief geworden maatschappij", zegt Jeon. De schaamtecultuur zorgt ervoor dat een stap naar een professionele hulpverlener groot is, waardoor problemen opgekropt worden - tevens zichtbaar in de zelfmoordcijfers: ongeveer tweeënhalf keer het wereldgemiddelde. Iedere dag beroven meer dan 42 Zuid-Koreanen zichzelf van het leven.

Televisieprogramma's en andere media brachten verlichting met de healing-trend. Nadat beroemdheden hun ziel openden in nieuwe tv-formats werd een hype ontketend rond nieuwe manieren om het hart te luchten. Behalve het café van Jeong zijn er bijvoorbeeld reisbureaus die healing-reizen organiseren waarbij een mental coach meereist en therapeutische dansscholen, zoals Healing Motion in Seoul. "Ik heb veel meer zelfvertrouwen gekregen. Ik communiceerde voorheen heel slecht", zegt Han Bak, die tussen vreemden, jong en oud, op de grond ligt om op te warmen voor de les.

Eigenaresse en danstherapeute Han Ji-yeong zag haar klantenbestand groeien sinds de hype het taboe op de toch wat zweverige vorm van therapie oploste. "Er zijn grenzen aan hoeveel stress je kunt verdragen, dus het moest er in Seoul een keer van komen dat het taboe zou verdwijnen", vertelt Han wiens klandizie uiteenloopt van rijke zakenlui tot militairen en studenten. "Er heerst nog steeds schaamte, dat is nou eenmaal de cultuur. Het dansen is dan juist een ideale ijsbreker omdat er veel non-verbaal gecommuniceerd wordt."

Als bij-effect beleefde het land een kampeerhype en kregen ook de boeddhistische tempels binnen een jaar tijd twee keer meer Koreanen over de vloer voor een dagje meditatie.

Wat Kwak Geum-joo, psycholoog aan de Universiteit van Seoul, betreft is het positief dat men actiever op zoek gaat naar ontspanning en gesprekspartners. "Maar het zijn natuurlijk geen dokters. Alle healing-fenomenen van nu zijn lichter dan een medische behandeling. Toch kan iedere manier om mensen aan het praten te krijgen over hun problemen helpen."

Volgens Kwak bevind Zuid-Korea zich in een overgangsfase waarin een psychische inhaalslag wordt gemaakt op het zo snel gegroeide nationale inkomen. "Hopelijk is dit een overgangsfase waarin we richting een gebalanceerdere samenleving gaan. Het land heeft zich in korte tijd economisch razendsnel ontwikkeld, dat konden we mentaal niet bijbenen. We hebben wel een scherpe IT-industrie, maar tegelijkertijd hebben we grote problemen met pesten op school en via internet. Bovendien heeft de obsessie voor geld de vriendelijke moraal weggevaagd. Ons sociale bewustzijn komt nog tekort." Misschien kunnen de koffietafelgesprekken en gecoachte reisjes naar oases brengen wat volgens Kwak zo belangrijk is: "Koreanen moeten zich echt bewust worden van de waarde van een langzamere levensstijl."

'We kunnen de economische groei mentaal niet bijbenen'

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden