Overslag Rotterdamse haven stabiel

Containeroverslag in de haven van Rotterdam.Beeld anp

De goederenoverslag in de Rotterdamse haven is over de eerste negen maanden van dit jaar vrijwel stabiel gebleven. Op de terminals werd in totaal 332 miljoen ton overgeslagen, 0,1 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte Havenbedrijf Rotterdam (HbR) vandaag bekend.

De containeroverslag liep terug door de economische crisis, en ook de overslag van ruwe olie lag duidelijk lager door de zwakke markt voor brandstoffen in Europa en onderhoudstops bij raffinaderijen. Er werden wel meer olieproducten aan- en afgevoerd, dankzij de bloeiende internationale handel, zegt HbR. Het best presteerden de droge massagoederen, zoals kolen, ijzererts en agribulk.

De stabilisering van de goederenoverslag in Europa's grootste haven over de eerste negen maanden is te danken aan de groei in het derde kwartaal, met 1 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2012. Over het eerste halfjaar liet de overslag in Rotterdam voor het eerst sinds 2009 nog een krimp zien, met 1 procent. Dat was een domper voor de Rotterdamse haven, die tot dan toe na het economische rampjaar 2009 record na record had neergezet.

Opwaartse lijn vasthouden
President-directeur Hans Smits van HbR, die eind van dit jaar wordt opgevolgd door de van Shell afkomstige Allard Castelein, verwacht dat Rotterdam de 'opwaartse lijn' in het vierde kwartaal vasthoudt. Dat moet uiteindelijk leiden tot een overslag over heel 2013, die gelijk is aan die van vorig jaar (442 miljoen ton). HbR dacht in april nog dat de overslag dit jaar met 2 procent zou groeien.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden