Overschot op begroting daalt

den haag –- Het overschot bij de overheidsfinanciën wordt iets lager dan op Prinsjesdag verwacht. Volgens de jongste berekeningen van minister Wouter Bos (financiën) komt het overschot dit jaar uit op 1,1 procent (rond zes miljard euro, een half miljard minder dan eerder verwacht).

Bos maakte dit gisteren bekend na de ministerraad. Dat het overschot niet lager uitkomt is te danken aan nog altijd hoger dan begrote inkomsten uit het aardgas. De inkomsten uit belastingen en premies liggen door de snel verslechterende economische omstandigheden al rond 1,5 miljard euro lager dan begroot.

De overheidsschuld is door de reddingsoperatie van de banken met 15,2 procentpunt gestegen: van 42,1 procent van het binnenlands product tot 57,3 procent (grofweg 165 miljard euro. De hogere staatsschuld leidt tot hogere rente-uitgaven, maar die worden, wat de extra schuld betreft, volgend jaar gecompenseerd door dividend van de betreffende banken en verzekeraar Aegon.

Voor 2009, werd 2,5 maand geleden nog gerekend op een begrotingsoverschot van een procent. Dat zal zeker niet gehaald worden.

Mocht het overschot omslaan in een tekort, dan schrijft het regeerakkoord voor dat bij een tekort van twee procent gesneden wordt in de overheidsuitgaven. Binnen de eurozone wordt op Nederland druk uitgeoefend zelfs de grenswaarde voor overheidstekorten van drie procent tijdelijk los te laten. In de Kamer werd daarop met zorg gereageerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden