Overrompelend theaterfeest in Venetiaanse sfeer

Acrobates in elegant ondergoed zwieren aan blinkende kroonluchters boven een hemelbed vervaarlijk heen en weer. Een pierrot danst met een grote kandelaar in de handen ondersteboven over een koord en een groep kleurige harlekijnen jongleert met de zon, de maan en de sterren. 'Corteo', de nieuwe show van het Cirque du Soleil die momenteel in Parijs speelt, is een overrompelend theaterfeest in Venetiaanse sfeer.

Hoofpersonage in 'Corteo' is een clown die over zijn eigen dood fantaseert en met zijn bed tussen de engelen in het hiernamaals belandt. Tussen hemel en aarde passeert een bonte stoet circusartiesten de revue die als in een droom hun kunsten aan hem vertonen. Vanuit de wolken kijkt een groep engelen verstild toe. Het geheim van het Cirque du Soleil uit het Canadese Montreal is de combinatie van traditionele circustechnieken met modern beeldend theater. Het is soms zó uitbundig vormgegeven dat je erin verdwaalt, maar in 'Corteo' zijn vorm en inhoud goed in evenwicht. Het is een ode aan de fantasie van een clown die balanceert tussen doodsangst en levenslust.

Al waant het publiek zich al snel in het oude Venetië tussen de personages van de Commedia dell 'Arte, de voorstelling is gelukkig niet nostalgisch vormgegeven. Rekwisieten, kostuums en grime krijgen net als de circusacts een verfrissende draai die je steeds op het puntje van de stoel doet zitten. De trampolines hebben de vorm van bedden waarop een groep duikelende kinderen zich juichend uitleeft. De grondacrobatiek met grote metalen hoepels is niet alleen een technisch hoogstandje maar klinkt ook lekker swingend. En de koorddanseres wordt begeleid door gitaristen die ingetogen hun virtuoze tangomuziek ten gehore brengen.

Iedere scène is een tot in detail uitgewerkt bewegend schilderij waarin soms de voltallige zestigkoppige circuscast in wisselende kostuums op het ronde podium komt te staan. De oogstrelende taferelen lijken dan haast te smeken om een schilder of fotograaf die ze voor het nageslacht vastlegt.

Toch laat een verstilde scène de diepste indruk na. In een hoepel die is bevestigd aan een tros blauwe ballonnen stijgt het dwergvrouwtje Valentina omhoog. "Stai attento!", wees voorzichtig, roept de clown haar bezorgd toe. Hij rent nerveus heen en weer en probeert haar met man en macht met het touw waaraan zij vastzit weer naar zich toe te trekken. Maar ze is niet tegen te houden en giechelend zweeft ze weg, over de hoofden van het publiek heen. Het is een van de meest poëtische momenten in de show.

Na twee en een half uur totaaltheater komt de parade van jongleurs, acrobaten, danseressen, krachtpatsers, reuzen en dwergmensen in het hoofd van de clown tot rust. Het publiek achterlatend met de vraag wat nu eigenlijk de állermooiste scène was. De trapezewerkers die als een vlucht vogels door de lucht schieten? Het liefdesduet tussen de twee lucht- acrobaten die gevaarlijk aan één touw rondslingeren? Of blijft het de scène tussen de zwaarlijvige clown en de piepkleine Valentina?

Circus in Carré
Het Wereldkerstcircus is nog t/m 8 januari in Theater Carré te zien. De Dansende Diabolo's uit China en de Vliegende Trapeze uit Noord-Korea grenzen aan een robotachtige perfectie. Ook grondacrobaat Dominic Lacasse, ofwel De Vlagman, laat op een kleine piramide een onnatuurlijke krachtprestatie zien. Terug van weggeweest is de leeuwentemmer, die in eerdere jaren teveel protest opriep. Martin Lacey geeft deze dressuur een diervriendelijke draai met leeuwen die zich niet zomaar laten temmen. Naast hoogstandjes zijn er ook tegenvallers. Clown Bello Nock beschikt over een grote trukendoos maar weet niet echt te ontroeren of tot lachen te bewegen. Info: www.carre.nl

Familieshow 'Corteo' van het Cirque du Soleil is van 22 maart t/m 3 juni te zien in Amsterdam. De kaartverkoop is begonnen. Info: www.cirquedusoleil.com

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden