Overrompelend noodweer richt grote schade aan

Van onze verslaggevers ROTTERDAM - Het overrompelende noodweer dat zaterdag over Nederland trok, heeft vier mensen het leven gekost. Zeker veertig mensen raakten gewond.

Ook gisteravond waarschuwde het KNMI en de Kustwacht watersporters in verband met naderend slecht weer. De voorspelling noopte de organisatie van een muziekfestival in Rotterdam het programma voortijdig te staken.

Het slechte weer bleef gisteren volgens het KNMI vooral beperkt tot zuidwest-Nederland en oost-Brabant. In Zuid-Limburg waren er problemen met wateroverlast door hevige regenval en onweer. In het Twentse plaatsje Haarle kwam gistermiddag een 46-jarige man om het leven toen de bliksem via een boom in zijn paraplu sloeg. Zijn vriendin is in kritieke toestand opgenomen.

Zaterdag werden windstoten gemeten tot 130 kilometer per uur. Het korte hevige noodweer trok vanaf half drie via Zeeland over Zuid- en Noord-Holland richting Duitsland. In enkele uren tijd richtte de wind een zeldzame ravage aan. De Verzekeraars Hulpdienst in Apeldoorn kreeg een kleine vierhonderd schademeldingen binnen.

In de regio Kennemerland liepen zaterdagmiddag negen mensen ernstig letsel op en overleed een man in Velsen aan de verwondingen die hij door het noodweer opliep. In Velsen overleed een 72-jarige inwoner van die stad bij landgoed Beeckesteyn, nadat hij door de boom was geveld waar hij onder probeerde te schuilen.

Op het IJsselmeer ter hoogte van Hoorn verdronk een 44-jarige vrouw uit Amsterdam nadat ze overboord was geslagen. Haar stoffelijk overschot is gisteren geborgen. Op het Braassemermeer wordt sinds zaterdagmiddag een 30-jarige wedstrijdzeiler vermist, nadat zijn boot ter hoogte van Oude Wetering omsloeg tijdens een race.

Tijdens het jaarlijkse personeelsfeest van de sigarettenfabriek Philip Morris in Bergen op Zoom raakten zaterdag 21 mensen gewond. Een aantal feesttenten waarin 6000 gasten verbleven, ging de lucht in. Drie slachtoffers met ernstig letsel waren gisteren nog onder behandeling. Een van hen is het hoofd bedrijfsbeveiliging. De man liep zwaar hoofdletsel op.

Op het Haringvliet verdween zaterdag een zeiljacht in de golven. Ook op het IJsselmeer raakten vaartuigen in moeilijkheden. Alle reddingsboten en vaartuigen van de waterpolitie in de getroffen regio werden ingezet, evenals twee Lynx-helikopters van de Koninklijke Marine. Tientallen mensen konden in veiligheid worden gebracht.

De Kustwacht heeft tot gisteravond laat gezocht naar twee zeiljachten met totaal vier of vijf opvarenden, die eerder noodsignalen hadden gegeven. Gisteravond werd één van de boten, een Duits zeiljacht, in een jachthaven gelokaliseerd. De opvarenden zijn ongedeerd. De Kustwacht gaat er van uit dat ook het andere jacht terecht is.

In het Rijnmondgebied verraste het natuurgeweld zowel het winkelend publiek als recreatiegangers. Op verscheidene plaatsen vlogen marktkramen met hun waar de lucht in, terwijl op het water van Lek en Haringvliet plezierbootjes omsloegen.

Tientallen bomen in het Rijnmondgebied werden ontworteld. Op diverse plekken raakten havenkranen op drift. Op de luchthaven Rotterdam waaiden drie kleinere vliegtuigen omver. In de weersvoorspelling had het personeel van het vliegveld geen aanleiding gezien de lichtere toestellen te tuien of in een hangar te plaatsen. Toen het windkracht 11 werd, was het te laat om nog in te grijpen.

- Vervolg op pagina 3

Politie Rijnmond: in ruim drie uur 650 meldingen VERVOLG VAN PAGINA 1

De politie van Rotterdam-Rijnmond telde in ruim drie uur tijd 650 meldingen. Het alarmnummer raakte tijdens het noodweer overbelast. Om die reden rukten politie en brandweer enige tijd alleen nog uit in levensbedreigende situaties.

De kustwacht in IJmuiden was tevreden over het verloop van de hulpverlening. Volgen een woordvoerder hebben reddingswerker een goede les getrokken uit de rampzalige Hemelvaarstdag in 1983, toen noodweer op het IJsselmeer grote schade aanrichtte onder recreanten en pleziervaarders.

Een wolkbreuk zorgde gistermiddag in Kampen voor veel overlast. Op diverse plaatsen in de Overijsselse gemeente kon het riool het water niet meer aan, waardoor de putdeksels er afdreven en de straten onder water liepen. Hinder van het slechte weer ondervond gistermiddag ook het verkeer op de A-28 bij Zwolle en de A-32 tussen Steenwijk en Meppel.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden