Overnameplannen InBev behagen beleggers

(Novum/Betten) - In Europa zijn de belangrijkste graadmeters donderdag hoger van start gegaan. Zij doorbreken daarmee de lijn ingezet door Wall Street en Azië, waar dieprode cijfers werden geschreven. Olie- en gasproducenten staan opnieuw op winst. Ook zijn beleggers goedgeluimd na het overnamebod van InBev op het Amerikaanse Anheuser-Busch.

De Belgische brouwer deed na een lange periode van speculaties woensdagavond een ongevraagd bod van USD 65 per aandeel, waarmee de Amerikaanse brouwer wordt gewaardeerd op USD 46,3 miljard. De combinatie, met merken als Budweiser, Stella Artois en Beck's, zou de grootste brouwer ter wereld worden. InBev wint 3,3%.

Omstreeks 10.50 uur noteert de DJ Stoxx 50 noteert 0,7% hoger op 2.990,40. Op regionaal niveau noteert de FTSE in Londen 0,6% hoger, de Parijse CAC stijgt 0,2% en de DAX van Frankfurt voegt 0,4% toe. In Amsterdam noteert de AEX-index 0,2% hoger op 457,31.

De olieprijs noteert in Londen 0,3% lager op USD 134,70. De nog altijd hoge prijs zorgt opnieuw voor koerswinsten bij oliegerelateerde waarden. In Amsterdam winnen Shell en SBM Offshore 0,7% en 1,7%, en elders voegt ook BP 1,4% toe. Lehman Brothers verhoogde het advies op het aandeel van underweight naar equal-weight.

De euro daalt met 0,8% in waarde ten opzichte van de dollar en staat op USD 1,5434.

In het Verenigd Koninkrijk verliest Carphone Warehouse 6,7%. De verkoper van mobiele telefoons rapporteerde een stijging van de winst voor belastingen met 81% tot GBP 124 miljoen maar zei voorzichtig te zijn ten aanzien van het komende jaar. De onderneming zei een afnemende vraag naar breedband te zien vanwege de vertraging op de huizenmarkt.

In Amsterdam bevindt Unilever (+1,6%) zich in de hogere regionen van de AEX. Deutsche Bank zegt in een rapport dit aandeel, samen met Danone (-0,15%), te prefereren boven Nestlé (-0,1%) en Cadbury (+1,5%).

De zakenbank geeft verder de voorkeur aan Heineken boven InBev en Carlsberg (+0,8%), deels omdat deze laatste twee 'een zeer aanzienlijke blootstelling aan één opkomende markt hebben'. Heineken heeft een bredere geografische spreiding. Het aandeel van de Nederlandse brouwer wint 1,3%.

De AEX wordt op dit moment afgesloten door ASML, dat 1,0% verliest en Ahold (-0,9%).

Vermogensbeheerder Rene Bastiaenen van Eureffect spreekt van een broos herstel op een 'mat en afwachtend Damrak'. 'De risico's voor de AEX liggen nog steeds aan de onderkant. De kans bestaat, net als woensdag, dat de AEX in de loop van de dag weer moet inleveren. Wat dat betreft kunnen de Amerikaanse importprijzen, een inflatie-indicator, en de Amerikaanse detailhandelsverkopen die vanmiddag worden gepubliceerd toonzettend zijn', aldus Bastiaenen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden