Overnamenieuws stuwt Wall Street

NEW YORK (ANP) - Wall Street koerste vrijdag hoger. Een overnamebod van 44,6 miljard dollar door Microsoft op Yahoo! overschaduwde een zeer teleurstellend cijfer over de banengroei in de Verenigde Staten.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde aan het slot een winst van 92,83 punten, ofwel 0,7 procent, op 12.743,19 punten. De breed samengestelde S&P 500 steeg 16,87 punten (1,2 procent) naar 1395,42 punten. De technologiebeurs Nasdaq won 23,50 punten (1 procent) tot 2413,36 punten.

Een glansrijke hoofdrol op de beurs was weggelegd voor Yahoo!. Softwaregigant Microsoft maakte voorbeurs een bod bekend op internetbedrijf Yahoo! van 31 dollar per aandeel, een premie van 62 procent op de slotkoers donderdag. Het aandeel Yahoo! was niet te stuiten en pluste bijna 48 procent. Microsoft verloor 6,6 procent. Concurrent Google leverde 8,6 procent in.

Recente koersdalingen

Volgens analisten doet het bod de suggestie wekken dat aandelen van hoofdfondsen goedkoop zijn geworden met de recente koersdalingen. ,,Nu zie je wat moed van beleggers die aan de kant hebben staan wachten'', aldus een Amerikaanse belegger.

Ook financiële fondsen vaarden wel bij het nieuws. Citigroup was met stip koploper in de Dow, een plus van 5,2 procent. Verder waren onder meer JPMorgan en Bank of America in trek. De aandelen sloten respectievelijk 2,3 en 1,5 procent hoger.

De stemming stond wel enigszins onder druk door de bekendmaking dat er in januari 17.000 banen verloren zijn gegaan in de VS. Analisten gingen juist uit van een toename van de werkgelegenheid met 80.000 banen. De werkloosheid nam af tot 4,9 procent, terwijl op 5 procent was gerekend. Volgens een Amerikaanse analist geeft deze data eens te meer aan dat de Amerikaanse economie worstelt.

Kwartaalresultaten Manpower

Uitzendbureau Manpower maakte voorbeurs beter dan verwachte kwartaalresultaten bekend. Het op een na grootste uitzendbureau profiteerde van de zwakke dollar en een sterke vraag naar personeel buiten de Verenigde Staten (VS). Voor het eerste kwartaal verwacht het bedrijf geen grote veranderingen in de VS. Het aandeel koerste 1,7 procent hoger.

Voorbeurs kwamen ook olieconcerns Chevron en ExxonMobil met resultaten. Chevron moest 2,4 procent inleveren. Het olieconcern moest zijn productieprognoses voor 2008 naar beneden bijstellen. Bovendien valt het vervangingspercentage lager uit dan verwacht. Dit is het cijfer dat aangeeft welk percentage van de geproduceerde olie in het afgelopen jaar vervangen is door nieuwe vondsten en overnames.

ExxonMobil

ExxonMobil boekte de grootste jaarwinst ooit door een Amerikaans bedrijf behaald, namelijk 40,61 miljard dollar. Het bedrijf profiteerde onder meer van de hoge olieprijs. Desondanks daalde het aandeel met 0,5 procent.

De olieprijs zakte vrijdag onder de 90 dollar per vat ruwe olie van 159 liter. De prijs daalde 3,2 procent tot 88,82 dollar. Een zwakkere economische groei in de VS zette de olieprijs achteruit, ondanks het feit dat de OPEC, de Organisatie van Olie Exporterende Landen, de productie gelijk liet. CoconoPhillips ging 0,1 procent vooruit.

Op de valutamarkt verloor de euro vrijdagavond terrein ten opzichte van de dollar. De euro kostte 1,4796 dollar tegen 1,4840 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdagmiddag.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden