Overnamebod Nestle 'in strijd met de Franse wet'

Van onze redactie economie

Perrier-topman Jacques Vincent heeft bij de autoriteiten een verzoek ingediend om het overnamebod van Nestle op Perrier ongeldig te laten verklaren. Het bod zou in strijd zijn met de anti-monopoliewetgeving in het land. Het Zwitserse concern deed samen met de Franse bank Banque Indosuez vorige week een bod van van 4,4 miljard gulden op Source Perrier. Door de overname zou Nestle meer dan vijftig procent van de Franse markt voor mineraalwater in handen krijgen. Nestle heeft echter met concurrent BSN afgesproken om het merk Volvic van Perrier te verkopen aan BSN, waardoor Nestle nog slechts veertig procent van de mineraalmarkt in handen zou hebben.

De klacht van de directie van Perrier richt zich daarom ook op deze volgens Vincent 'oneigenlijke' afspraak. Het verzoek van Perrier wordt behandeld door het Franse ministerie van financien, twee regelgevende financiele instellingen en de rechtbanken van Parijs en Nimes. Het onderzoek zal weken, zo niet maanden duren, waardoor Perrier tijd krijgt om een oplossing te vinden voor de onvriendelijke overname van Nestle. Vincent beschouwt het bod als een poging Perrier op te heffen, zodat Nestle en BSN de volledige markt voor mineraalwater in handen krijgen.

Hij heeft inmiddels steun gekregen van zijn drie grote aandeelhouders, die samen 49,3 procent van het stemrecht hebben. Dat zijn de investeringsgroep Exor, die een controlerend belang van 35 procent heeft in Perrier, de Franse suiker- en papierproducent Saint-Louis en de Franse bank Societe Generale.

Exor heeft echter een heel eigen belang in het dwarsbomen van de overname van Nestle. Het bedrijf is in meerderheid in handen van de Italiaanse zakenman en Fiat-topman Giovanni Agnelli en die probeerde via deze overneming zelf de groep Perrier in handen te krijgen. De Franse autoriteiten staken hier enkele weken terug - overigens na een verzoek van Nestle - een stokje voor omdat de overname-poging niet op de juiste wijze zou geschieden. De Franse regering bepaalde dat Agnelli een bod op minstens tweederde van de aandelen Perrier moest uitbrengen.

Agnelli probeert nu via zijn belangen in BSN opnieuw greep te krijgen op Perrier. Hij kondige vorige week aan zijn belang van vijf procent in BSN te vergroten. Analisten menen dat deze tactische zet is bedoeld om Agnelli en Nestle te dwingen met elkaar tot een oplossing te komen. Perrier produceert mineraalwater onder de merken Volvic en Contrex en de Roquefort-kaas.

Perrier is in de problemen gekomen nadat in 1990 in enkele mineraalwaterflessen de kankerverwekkende stof benzeen werd aangetroffen. Hierdoor moesten 160 miljoen flessen uit de handel worden genomen: kosten 400 miljoen gulden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden