Overname Wegenerkranten kost 300 arbeidsplaatsen

De Persgroep is van plan 300 banen te schrappen na de overname van Wegener. Dat meldt zowel journalistenvakbond NVJ als FNV Kiem. Bij de zeven regionale kranten - waaronder de Stentor, de Gelderlander en de PZC - zullen de meeste banen verdwijnen, verwacht de NVJ. Vermoedelijk zullen er ook banen verdwijnen bij De Persgroep.

Volgens de NVJ gaat het om 150 tot 200 journalistieke functies en voor het overige om banen op de commerciële en administratieve afdelingen. De vakbond verwacht dat de regionale dagbladen gaan werken volgens het model dat het Algemeen Dagblad nu al heeft voor zijn regio-edities, met een centrale redactie die vanuit Rotterdam het algemene nieuws verzorgt.

De afgelopen maanden is met alle geledingen binnen Wegener en de vakbonden intensief overlegd om tot een plan te komen. Dat heeft inmiddels de goedkeuring van de top van De Persgroep.

Vandaag zal de leiding van het bedrijf tijdens een massabijeenkomst hoofdredacteuren, redactieraden en -commissies en redactiechefs inlichten. 's Middags worden de overige personeelsleden op de redacties ingelicht.

Volgens Bernard van Iren van FNV Kiem lopen de onderhandelingen met de directie van De Persgroep 'stroef'. Van Iren vindt het onnodig om mensen gedwongen te ontslaan. "Bij De Persgroep gaat het niet slecht, ze draaien met dikke zwarte cijfers."

De vakbondsbestuurder vindt dat er een sociaal plan moet komen met een regeling die mensen stimuleert om vrijwillig te vertrekken. Volgens Van Iren is het laatste woord hier nog niet over gezegd. "Ik kan me voorstellen dat er ook nog iets gaat veranderen in de drukkerijen, daar heeft De Persgroep er na de fusie vier van: twee van De Persgroep en twee van Wegener."

De Persgroep zal waarschijnlijk direct met de plannen beginnen zodra de Autoriteit Consument en Markt akkoord is met de overname, dat kan nog wel tot eind januari duren. De ACM moet beoordelen of door de overname geen te grote machtsconcentratie ontstaat. De verwachting is dat de ACM akkoord gaat. Een woordvoerder van De Persgroep wilde gisteren geen inhoudelijk commentaar geven.

In 2012 kreeg Wegener ook al te maken een reorganisatie. De huidige eigenaar, het Britse Mecom, schrapte toen tussen de 200 en 280 banen. In de zomer van 2013 kondigde het bedrijf nog een grote bezuinigingsoperatie aan, zo'n 400 tot 450 banen zijn verdwenen, de drukkerij in Enschede is gesloten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden