Overname Wegenerkranten kost 275 voltijdsbanen

Beeld ANP

Bij De Persgroep/Wegener verdwijnen in totaal 400 voltijdsbanen, waarvan 275 het rechtstreekse gevolg zijn van de overname van Wegener door De Persgroep. Tegelijkertijd gaat De Persgroep miljoenen investeren in de regionale krantentitels van Wegener en in de online-activiteiten. De vakbonden zijn bang dat het banenverlies ten koste zal gaan van de kwaliteit van de regionale journalistiek.

De details van de omvangrijke reorganisatie zijn vandaag bekendgemaakt tijdens een personeelsbijeenkomst in Doorn, nadat eerder al duidelijk werd dat de overname van Wegener tot aanzienlijk banenverlies zou gaan leiden.

"Het gaat om een forse ingreep, maar tegelijk investeren we 20 miljoen euro in digitale verbeteringen, maken we een dikkere krant en bieden de lezers een magazine. We zetten alles op alles om de digitalisering te laten renderen", aldus Erik van Gruijthuijsen, de beoogd journalistiek directeur van de nieuwe combinatie AD/regiogroep.

Op de redacties verdwijnen door de overname 93 banen. De andere arbeidsplaatsen verdwijnen bij de afdelingen sales en marketing en ondersteunende functies. De 275 banen die worden geschrapt, komen bovenop de al lopende reorganisaties binnen Wegener. De komende periode zal worden bekeken hoe met de boventallige functies wordt omgegaan, aldus de onderneming, die onder de naam de Persgroep Nederland verdergaat.

Wegener is uitgever van onder meer regionale kranten als de Stentor, de Gelderlander, De Twentsche Courant Tubantia, het Eindhovens Dagblad, BN DeStem en PZC. Het bedrijf heeft al tijden last van een teruglopende omzet, mede als gevolg van dalende advertentie-inkomsten.

Concurrentiewaakhond
De Britse Mecom Group, sinds 2008 eigenaar van Wegener, leed daardoor een nettoverlies in de eerste helft van dit jaar van ruim 3 miljoen euro. In juni liet De Persgroep weten Mecom te willen overnemen. De overname moet nog wel worden goedgekeurd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Pas als de concurrentiewaakhond zijn fiat geeft, kan de overname worden afgerond. De verwachting is dat dat uiterlijk eind januari gaat gebeuren.

Onder leiding van Mecom zag onder meer De Persdienst het levenslicht, een centrale redactie die Wegeners regionale dagbladen van landelijk en internationaal nieuws voorziet. Het ziet ernaar uit dat De Persdienst in de huidige plannen zal worden opgeheven.

In de fusieplannen zijn in totaal 2943 voltijdsbanen opgenomen, waarvan bijna 1400 op de redacties. Met de samenvoeging worden elf nationale en regionale nieuwsmerken, meer dan 150 lokale weekkranten en 5 puur digitale merken gebundeld.

"Ons startpunt is investeren in de redactionele kwaliteit, want dat is het bestaansrecht van onze merken. Daarnaast moeten we kijken hoe onze nieuwsproducten slimmer kunnen aansluiten op de veranderende consumentenbehoefte", zei Christian Van Thillo, topman van De Persgroep, in Doorn.

Volgens Susan Duinhoven, bestuursvoorzitter van Wegener, levert het samenvoegen van de bedrijven voordelen op voor zowel lezers als adverteerders. Zij gaan "dikkere en afwisselendere" kranten krijgen en worden online "veel beter" bediend.

'In shock'
De vakbonden zijn juist bang dat het aangekondigde banenverlies bij De Persgroep/Wegener ten koste zal gaan van de kwaliteit van de regionale journalistiek in Nederland. "Dit is meer een reorganisatie en een kostenbesparing, dan een verbetering van de redacties van de kranten die De Persgroep gaat overnemen'', zo reageert de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

"Wij zijn in shock en ook verrast", zei NVJ-bestuurder Annabel de Winter. "Wij hadden van topman Christian Van Thillo een investering en versterking van de regionale journalistiek verwacht, niet zo'n platte reorganisatie." De NVJ vraagt zich dan ook af hoe de kranten van Wegener er straks uit gaan zien.

Ook andere vakbonden spreken van een zorgelijke ontwikkeling. "De krimp gaat ten koste van de onafhankelijke informatievoorziening en de nieuwsvoorziening naar de lezers", zegt belangenbehartiger Hans de Jong van De Unie. De Unie gaat zich er hard voor maken dat gedwongen ontslagen zo veel mogelijk worden voorkomen.

Volgens FNV KIEM zijn gedwongen ontslagen helemaal niet nodig, omdat De Persgroep financieel een gezond bedrijf is. "Ik kan en wil niet verkopen aan mijn leden dat ontslagen niet te vermijden zijn. Daar is financieel en sociaaleconomisch geen reden toe", zei bestuurder Bernard van Iren. Met een goede vrijwillige vertrekregeling en ouderenregeling kan De Persgroep ervoor zorgen dat "voldoende mensen hun vinger opsteken om daar gebruik van te maken", meent hij.

Het kantoor van Wegener in Apeldoorn.Beeld ANP

De Persgroep: het mediabedrijf van Christian Van Thillo

De Belgische Persgroep heeft in Nederland onder meer het AD, de Volkskrant, Trouw en radiozender Q-music in handen. Afgelopen zomer werd bekend dat De Persgroep ook Mecom, het moederbedrijf van de regionale kranten van Wegener, overneemt.
Topman van De Persgroep is Christian Van Thillo, een telg uit een van de rijkste ondernemersfamilies van België. De familie Van Thillo is al actief in de uitgeverswereld sinds vlak na de Tweede Wereldoorlog. In de jaren zeventig werd een belang genomen in Uitgeverij Hoste, de toenmalige eigenaar van de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Eind jaren tachtig kwam daar ook De Morgen bij. Christian Van Thillo staat sinds 1990 aan het roer bij De Persgroep. Hij maakte in de jaren daarna faam als een keiharde zakenman die er niet voor schuwt saneringen door te voeren.
In 2003 kreeg De Persgroep voet aan de grond in de Nederlandse krantenmarkt, met de overname van Het Parool. Ook bij Het Parool ging het mes in de organisatie. Bij de sanering moest een op de vier journalisten van het noodlijdende dagblad het veld ruimen.
De Persgroep werd vervolgens in 2009 belangrijkste aandeelhouder van PCM Uitgevers, de uitgever van onder meer het NRC Handelsblad, het AD, de Volkskrant en Trouw. Bij het AD werd kort daarna een grote reorganisatie aangekondigd. En op last van de mededingingsautoriteiten werden het NRC Handelsblad en nrc.next datzelfde jaar weer verkocht. Vorig jaar draaide De Persgroep een omzet van 900 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden