Overname Time Warner door AT&T stuit op verzet

Het kantoor van Time Warner in New York. Beeld EPA

Er werden geen problemen verwacht bij een megaovername door AT&T, maar ze kwamen er wel. Speelt politiek een rol?

De overname van mediabedrijf Time Warner door telecomreus AT&T loopt waarschijnlijk vertraging op en staat mogelijk op losse schroeven. De instantie die de deal moet beoordelen, heeft bezwaren tegen de overname. Pikant is de rol van twee rivalen in deze kwestie: president Trump en CNN, de nieuwszender waaraan Trump zo de pest heeft.

De overname van Time Warner (vorig jaar aangekondigd, koopsom: 85 miljard dollar) is van meet af aan omstreden geweest. Time Warner is eigenaar van Warner Brothers (films), kabelzender HBO (bekend van series als 'Game of Thrones', 'The Wire' en 'The Sopranos') en van CNN, Cartoon Network en de kinderzender Boomerang. AT&T levert mobiele telefonie, internet, televisie en andere diensten. Met een overname zou AT&T, dat de infrastructuur bezit waardoor mensen mobiel kunnen bellen en tv kijken, een bedrijf in handen krijgen dat de informatie, series, films en nieuwsprogramma's levert die op die mobieltjes, computers en tv's te zien zijn. Consumenten zouden te maken kunnen krijgen met hogere prijzen en concurrenten van AT&T vrezen dat zij meer moeten gaan betalen als zij de films en series van Time Warner willen uitzenden.

Bezwaren

De verwachting was dat de antitrust-divisie van het ministerie van justitie, die bij (grote) overnames toetst of een bedrijf niet te machtig wordt, de deal zou goedkeuren. AT&T en Time Warner doen immers verschillende dingen, AT&T wordt op zijn eigen terrein niet machtiger. Maar de antitrust-divisie blijkt wel bezwaren te hebben en heeft daarom voorwaarden gesteld aan de overname: AT&T mag Time Warner alleen kopen als het vervolgens delen van Time Warner verkoopt. Dan zou het gaan om DirecTV, dat AT&T twee jaar geleden voor 48,5 miljard kocht en dat satelliettelevisie levert, of om (delen van) Turner Broadcasting. Dat is het moederbedrijf van CNN en de kabelbedrijven TNT en TBS. Het is ook het winstgevendste onderdeel van Time Warner.

Hoewel nog niet precies duidelijk is welke voorwaarden de antitrust-divisie aan de overname zal verbinden, heeft AT&T-topman Randall Stephenson al gezegd dat hij CNN niet verkoopt. AT&T overweegt een stap naar de rechter als de antitrustdivisie de overname verbiedt of er strenge voorwaarden aan stelt. Volgens AT&T is het simpel: zij zijn geen concurrent van Time Warner en dus is er geen reden de overname te verbieden. Gebeurt dat wel, dan is er sprake van politieke motieven.

Zijn die er? Trump zei vorig jaar, toen hij campagne voerde voor het presidentschap, dat hij de overname zou verbieden omdat AT&T anders te machtig zou worden. Eenmaal president geworden, liet hij zich niet meer over de kwestie uit. Wel bekritiseerde hij CNN geregeld: de zender zou 'nepnieuws' verspreiden. Opvallend is de positie van Makan Delrahim, de door de regering-Trump benoemde chef van de antitrust-divisie van het ministerie van justitie. Die suggereerde een jaar geleden dat goedkeuring van de overname 'technisch gezien' niet zo moeilijk leek. Nu blijkt hij toch bezwaren te hebben. Zowel het Witte Huis als Delarahims woordvoerder ontkende gisteren dat de overname onderwerp van gesprek is geweest tussen de regering en de antitrust-divisie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden