Overname Ten Cate dreigt af te ketsen

Commissarissen trekken steun voor bod investeringsfondsen in

De toekomst van Ten Cate is ongewis - misschien voor even, misschien voor een lange periode. Het Twentse bedrijf, bekend om zijn kunstgras en zijn materialen die in beschermende kleding worden verwerkt, zou worden overgenomen door drie Nederlandse investeringsfondsen. Maar de koop gaat wellicht niet door.

Woensdagnamiddag liep de termijn af waarop aandeelhouders van Ten Cate hun stukken konden aanbieden aan de kopers: drie investeringsfondsen onder leiding van Gilde Buy Out Partners. Tot verdriet van de drie bleek slechts 60,55 procent van de stukken aangemeld.

Te weinig, oordeelden de commissarissen van Ten Cate die hun steun voor het bod introkken. Zij zagen 66,67 procent als het minimum. Gilde zelf had graag 95 procent van de aandelen aangeboden gezien.

De vraag is wat Gilde nu gaat doen. Er zijn drie opties. De eerste is: het bod verlengen in de hoop dat er toch nog aandeelhouders overstag gaan. Een hoger bod doen dan de geboden 675 miljoen euro (24,60 euro per aandeel) is een tweede mogelijkheid. De derde optie is doei: afzien van Ten Cate.

Gilde, dat onder meer eigenaar is van kipverwerker Plukon, Roompot (vakantieparken) en Synbra (verpakkingen), maakt uiterlijk maandag zijn plan bekend. Mogelijk weten de circa 4300 medewerkers van Ten Cate dan welke kant het op zal gaan met hun bedrijf.

Ten Cate zit in een roerige periode en eigenlijk is dat al zo sinds Gilde in juli zijn bod uitbracht. Gilde, ABN Amro Participaties en Parcom boden toen 24,60 euro per aandeel, bijna 27 procent meer dan Ten Cate op de beurs waard was. Het bestuur en de commissarissen van Ten Cate stonden achter de overname en Gilde beloofde het bedrijf drie jaar lang niet op te splitsen - private investeerders willen hun aankopen nog weleens in stukken hakken en die stukken dan apart verkopen.

Grootaandeelhouder Delta Lloyd ging akkoord met het bod, maar andere (groot)aandeelhouders niet. Zij vonden het bod te laag. Ten Cate's resultaten zijn de laatste jaren weliswaar allesbehalve florissant (in 2014 werd een verlies gemaakt van 46 miljoen euro), maar volgens topman Loek de Vries heeft het bedrijf volop kansen om te groeien. Die glorieuze toekomst zagen de critici echter niet terug in de hoogte van het bod van Gilde.

Zij wezen nog op iets anders. Topman De Vries en commissaris Egbert ten Cate hebben het recht te investeren in het Ten Cate van Gilde. Dat maakt hun positie pikant en omstreden.

Enerzijds prijzen zij het bod van Gilde aan als een goed bod, anderzijds zien ze blijkbaar genoeg perspectief om een belang te nemen in het Ten Cate van Gilde. Het duo heeft, aldus de critici, belang bij een lage verkoopprijs van Ten Cate. Pikant is ook dat De Vries van Gilde bestuursvoorzitter mag blijven. De huidige raad van commissarissen van Ten Cate vond het na vijftien jaar wel tijd voor een nieuwe topman.

Bij dat alles kwamen ook onthulling (in Het Financieele Dagblad) dat er wel degelijk meer partijen in Ten Cate waren geïnteresseerd. De gekende investeerder Hal bijvoorbeeld, die onder meer belangen heeft in Vopak, baggeraar Boskalis en brillenbedrijf Grand Vision. Ook investeerder Waterland had zich in Almelo gemeld. Maar volgens topman De Vries was Gilde de enige partij die met een concreet bod was gekomen.

Al het gedoe leidde tot een rumoerige aandeelhoudersvergadering op 7 december, waar het bestuur en de commissarissen van Ten Cate er flink van langs kregen, en tot de situatie die nu is ontstaan. Maandag zal bekend zijn wat Gilde gaat doen. Haakt het af, dan blijft Ten Cate gewoon op de beurs. Maar dan zal de koers dalen - best kans dat dat met zo'n 27 procent zal zijn.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden