Overname PostNL ketste af op hoge vertrekbonus, schrijft De Tijd

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Bestuurders van grote bedrijven ontvangen soms enorme bonussen als hun bedrijf wordt verkocht. Dat kan voor hen een stimulans zijn om zich in te zetten voor een verkoop van het bedrijf.

Maar als een verhaal in het Belgische blad De Tijd klopt, ging het bij PostNL precies andersom. Volgens de zakenkrant is de overname van het Nederlandse postbedrijf door het Belgische Bpost mogelijk afgeketst, omdat bestuursvoorzitter Herna Verhagen vreesde dat er bij het personeel van PostNL én bij het Nederlandse publiek commotie zou ontstaan over de vertrekbonus van 3 miljoen euro die zij bij een verkoop zou krijgen. PostNL spreekt deze theorie tegen.

Volgens De Tijd, die zaterdag het eerste deel van een reconstructie van de mislukte overname publiceerde, waren Bpost en PostNL medio 2015 al dicht bij een deal. Voor de Nederlanders was er echter een knelpunt. De Belgische overheid zou haar meerderheidsbelang in Bpost verliezen bij aankoop van PostNL. Daarom zou het Belgische parlement zich over de kwestie moeten uitspreken. Daar wilden de Nederlanders niet op wachten.

Nadat de Belgische wet in december 2015 werd veranderd, zocht Bpost opnieuw contact met PostNL. In april opende PostNL de boeken voor Bpost en leek een overname op handen. Het kwam er niet van. Minister Kamp (economische zaken) was tegen, en PostNL hoefde niet zo nodig meer .

De Belgen, zo schrijft De Tijd, kregen de indruk dat Verhagen worstelde met haar vertrekbonus. Bij een overname kon ze 3 miljoen euro opstrijken, en financieel directeur Jan Bos 2,3 miljoen. Verhagen, die volgens De Tijd toen kans maakte om Gerrit Zalm op te volgen als bestuursvoorzitter van ABN Amro, was bereid om af te zien van haar bonus. Maar Bos niet. Verhagen zou Bos niet hebben willen afvallen.

Eind mei lekte het nieuws over de overnamepoging uit. Twee dagen later meldde de directie van PostNL tegen een overname te zijn. PostNL weerspreekt de conclusie van De Tijd over de rol van Verhagens bonus. "Het is niet waar. Het heeft geen rol gespeeld."

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden