Overname PostNL door Belgen zal uitmonden in intercultureel drama

Na het eerder afketsen van de fusie tussen PostNL en Bpost in mei van dit jaar beseffen de Nederlanders van PostNL dat ze aan een intercultureel drama België - Nederland zijn ontsnapt. Maar de schrik zit er bij de Nederlanders goed in nu de Belgen opnieuw hun oog op PostNL hebben laten vallen. Want het is vragen om problemen om een oud hiërarchisch en politiek geleid overheidsbedrijf als BPost te fuseren met een modern plat en mager commercieel geleid bedrijf als PostNL dat mentaal al volop in de 21ste eeuw staat. Alleen daarom al zou die overname niet door mogen gaan.

Nu het Belgische Bpost afgelopen zondagavond aankondigde om voor de tweede keer in krap een half jaar tijd een poging te gaan ondernemen om PostNL over te nemen is er minder enthousiasme bij de Nederlanders te bespeuren.

Op zich niet zo wonderlijk. Ze hebben bij de vorige poging met eigen ogen kunnen zien hoe groot de greep van de politiek en vakbonden is op dit overheidsbedrijf. Door deze en nog vele andere gigantische cultuurverschillen tussen Belgen en Nederlanders belooft alleen daarom al een overname door de Belgen niet veel goeds.

Dat een fusie of overname geheid tot grote problemen leidt, komt niet alleen omdat de bedrijfscultuur van beide bedrijven zo enorm verschilt. Het komt ook doordat samenwerking tussen Belgische en Nederlandse teams sowieso vaak problemen geeft. De voorbeelden zijn legio. Denk aan Fortis/ABN-Amro.

Een van de redenen waarom het daar ooit zo gruwelijk fout ging, kwam doordat de Nederlandse en Belgische topmensen van de bank grote problemen hadden om samen te werken vanwege grote cultuurverschillen in hun denken en handelen. De egalitaire en transparante Nederlandse cultuur botste al gauw met de sterke hiërarchie die je in veel Belgische organisaties terugvindt en waar beslissingen vaak in achterkamertjes en 'en petit comité' tot stand komen. Snel ontstond onderling een groot wantrouwen en veel Belgen en Nederlanders stonden met de rug naar elkaar.

Wat de Nederlanders intussen bij de vorige overnamepoging wellicht ontdekt hebben, is dat ze bij een mogelijke overname door de Belgen van Bpost te maken krijgen met een pur sang overheidsbedrijf. In België is dat synoniem met een bedrijf dat niet zakelijk en niet rationeel wordt bestuurd. In een Belgisch overheidsbedrijf heeft nagenoeg enkel de politiek het voor het zeggen. Die werkt met heel wat andere, meestal verborgen agenda's.

undefined

Politieke spelletjes

Het feit dat in mei van dit jaar het nieuws van de onderhandelingen bewust gelekt werd door een Waalse socialistische politicus was daar het zuiverste voorbeeld van.

Zijn partij zag liever niet dat met de komst van de Hollanders Bpost ongetwijfeld een wat meer zakelijke koers zou gaan varen met minder ruimte voor politieke spelletjes. Dus daarom een georkestreerd lek, waardoor de archaïsche Belgische vakbonden onrustig werden en Bpost onmiddellijk platlegden. Bang dat ze waren dat bij een fusie hun verworven rechten en hun machtspositie in gevaar zouden komen.

Ook waren ze bang dat de Belgische staat zijn meerderheidsaandeel zou verliezen waardoor het gedaan is met politieke benoemingen en het geven van 'postjes' aan mensen die niet veel kunnen, maar wel de juiste mensen kennen

Tot slot is de opnieuw losgebarsten strijd om PostNL ook een ouderwetse wedstrijd Holland-België met een verlenging.

De Belgen hopen in stilte dat ze het nu wel gaan redden, want nadat ze Delhaize aan Ahold hebben verloren zijn ze tuk op revanche.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden