Overname Nutreco door SHV bijna rond

Noorse topman Nesse wil niet speculeren over 'laatste jaarcijfers'

MARCO VISSER

Was het de laatste keer dat Nutreco als zelfstandig bedrijf zijn jaarcijfers publiceerde? "Dat wil iedereen weten", zegt een woordvoerder van het diervoedingsbedrijf voor aanvang van de persconferentie. "Maar daar kunnen we niks over zeggen." En inderdaad, de Noorse topman van het Nederlandse diervoedingsbedrijf Knutt Nesse wilde zich gisteren 'tot de feiten beperken'.

Die zijn dat het industrieel conglomeraat SHV afgelopen oktober met een overnamebod kwam van 40 euro per aandeel; ruim 10 euro boven de beurskoers van dat moment. Het Amerikaanse Cargill wilde Nutreco ook graag inlijven, maar niet zo graag als SHV. Het bedrijf van de steenrijke familie Fentener van Vlissingen verhoogde het bod tot 44,50. Dat leek genoeg, maar twee grote aandeelhouders waren nog niet tevreden. Pensioenuitvoerder APG en verzekeraar NN wilden meer, en kregen uiteindelijk 0,75 cent per aandeel extra.

Daarmee heeft SHV een meerderheid van Nutreco al bijna in handen. Zelf bezit het familiebedrijf 30 procent van de aandelen, APG en NN zijn samen goed voor ongeveer 17 procent. Dinsdag 17 februari is de laatste dag waarop aandeelhouders hun belang aan SHV kunnen verkopen.

Intern zullen de medewerkers van Nutreco opgelucht zijn dat het Amersfoortse bedrijf niet handen is gevallen van de Amerikanen. Cargill richt zich ook op veevoer, waardoor overlap van activiteiten zou ontstaan. Dat had ongetwijfeld geleid tot verlies aan banen. Daarnaast wilde Cargill het Nederlandse bedrijf opsplitsen, maar Nutreco wil niet krimpen, het bedrijf wil juist groeien.

Dat doet het onder meer door zelf bedrijven over te nemen. Afgelopen jaar nog in Brazilië en eerder in onder meer China, Vietnam en Ecuador.

Groeien wil Nutreco ook door innovaties in diervoeding. Zo heeft de onderneming de afgelopen jaren het percentage vismeel in voeding voor zalmen al fors teruggedrongen. Was vroeger voor een kilo zalm meerdere kilo's vis uit de oceanen nodig, tegenwoordig bestaat het voedsel voor zalm nog maar uit 5 procent vismeel.

Ook bij de garnalen is het percentage vismeel teruggedrongen. "Naar 15 procent, en dat is geen eindstation", zegt Nesse. Garnalen hebben net als zalm proteïnen nodig uit vlees en vis. Dat maakt de ontwikkeling van visvoer ingewikkelder dan voer ontwikkelen voor alleseters als tilapia.

Wereldwijd is er vorig jaar zoveel tilapia, pangasius, kweekzalm en kweekgarnalen gegeten dat voor het eerst meer vissen, schaal- en schelpdieren uit bassins kwamen dan uit de zeeën en oceanen. Jaarlijks halen vissers ongeveer 65 miljoen ton uit de oceanen, terwijl bijna 70 miljoen ton afkomstig is uit de viskwekerijen. "Een mijlpaal", zegt Nesse, die wijst op een stijgende lijn die voor de komende vijftien jaar een gestage groei van de 'aquacultuur' aangeeft.

Bij de voeding voor vee gaat Nutreco verder op de ingeslagen weg om antibiotica zo veel mogelijk terug te dringen. Het bedrijf wil het veevoer zodanig verbeteren dat het immuunsysteem van varkens, koeien en kippen beter bestand is tegen ziekten en infecties.

undefined

Meer omzet en winst

Zowel de winst als de omzet van Nutreco namen vorig jaar toe. De omzet steeg met 0,3 procent tot 5,25 miljard euro, zo maakte het bedrijf gisteren bekend. De omzet had vooral te lijden onder teruglopende resultaten van de mengvoer en vleestak in Spanje en Portugal, die last hadden van dalende vleesprijzen. De winst groeide met 2 procent tot 154 miljoen euro.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden