Overname IJsselmeerziekenhuizen: een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling

Exterieur van MC Zuiderzee (Zuiderzeeziekenhuis). De in financiele nood verkerende IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Flevoland en de Noordoostpolder zijn in oktober failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland.  Beeld ANP
Exterieur van MC Zuiderzee (Zuiderzeeziekenhuis). De in financiele nood verkerende IJsselmeerziekenhuizen met vestigingen in Flevoland en de Noordoostpolder zijn in oktober failliet verklaard door de rechtbank Midden-Nederland.Beeld ANP

Bestuurder Loek Winter heeft een financieel belang bij de overname van de failliete boedel van zijn IJsselmeerziekenhuizen door Cardiologie Centra Nederland. Hij is er aandeelhouder van.

Het is een schoolvoorbeeld van belangenverstrengeling, al is het wettelijk niet verboden. De samenwerking tussen bestuurder Loek Winter en de belangrijkste kandidaat-overnemer van de IJsselmeerziekenhuizen heeft de failliete ziekenhuizen mogelijk wel geschaad, zo zeggen drie oud-medewerkers tegen Trouw. Winter haalde deze kandidaat, Cardiologie Centra Nederland (CCN), in 2013 binnen en nam een belang in de nieuwe partner.

Deze krant onderzocht de jaarstukken van de betrokken ondernemingen en sprak met oud-medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen. Volgens hen was Winter onwrikbaar in zijn voornemen met CCN in zee te gaan. Hij zou daarop al uit zijn geweest sinds 2009, een jaar nadat Winter de ziekenhuizen overnam en toetrad tot de raad van bestuur.

Het plan leidde tot onrust op de goed draaiende afdeling cardiologie. Twee van de vier cardiologen stapten op toen CCN in 2013 binnenkwam, de andere twee vertrokken twee jaar nadien. De afgelopen vijf jaar heeft CCN de afdeling cardiologie geleid en geherstructureerd. Overname van die afdeling was het doel. Dat zou dit jaar gebeuren, maar door het faillissement kwam het er niet van.

Igor Tulevski, een van de oprichters en bestuurder van CCN, bestrijdt de lezing van de oud-medewerkers. Volgens hem kwam CCN pas in 2013 in beeld bij de IJsselmeerziekenhuizen, naar aanleiding van een uit de hand gelopen ruzie op de afdeling cardiologie. “Wij zijn ingesprongen om een noodsituatie te voorkomen.” Van belangenverstrengeling is volgens hem absoluut geen sprake.

Enige gegadigde

CCN runt elf cardiologieklinieken in Nederland. Wat de cliëntenraad van de IJsselmeerziekenhuizen betreft is CCN de enige serieuze kandidaat voor de failliete zorginstelling. Voor het failliete MC Slotervaart, ook van Winter, is CCN zelfs de enige overgebleven gegadigde.

De banden met Winter wekken intussen argwaan, ook in politiek Den Haag. CCN nam in een persbericht afstand van Winter en verzekerde dat die geen rol zal krijgen als de overname doorgaat. Maar een financieel belang heeft oud-bestuurder Winter wel. Dat bevestigt CCN desgevraagd. Precies een jaar nadat hij CCN aan boord had gehaald, kocht Winter een belang van 23 procent in Heart for Health, de belangrijkste werkmaatschappij van CCN, die een belang heeft in de meeste klinieken van CCN.

De andere 77 procent van de aandelen zijn in handen van Tulevski en Aernout Somsen, twee bestuursleden van CCN.

Volgens Tulevski heeft Winter die aandelen gekocht van een andere investeerder. Het is niet bekend wat hij ervoor heeft betaald. Maar zijn aandeel kan Winter geen windeieren hebben gelegd. De boekwaarde steeg van 200.000 euro ten tijde van de aankoop in 2014 naar ruim 600.000 euro begin vorig jaar. Op het aandeel van Winter werd vorig jaar 180.000 euro dividend uitgekeerd.

Onderzoek

Dat een bestuurder van een onderneming een belang heeft in een partner of leverancier is niet verboden. Het komt vaker voor, ook bij Winter. De Ondernemingskamer heeft recent onderzoek gedaan naar een andere zorginstelling van Winter, DeSeizoenen in het Brabantse Oploo. DeSeizoenen huurt vastgoed en betrekt diensten van twee bv’s van Winter. De angst was dat daarmee zorggeld werd weggesluisd. Maar de Ondernemingskamer had geen bezwaar tegen de constructie, omdat er marktconforme tarieven worden betaald.

Daarmee is niet gezegd dat de Ondernemingskamer ook zo zou oordelen over de gang van zaken bij de IJsselmeerziekenhuizen. “Het gaat om belangenverstrengeling”, zegt hoogleraar ondernemingsrecht en advocaat Steef Bartman. “De vraag is dan of een bestuurder daarmee zijn onderneming schaadt. Dat is niet per definitie het geval als je zaken doet met een bv waarin je zelf een belang hebt. En zelfs de verkoop van een afdeling cardiologie hoeft een ziekenhuis niet te schaden. Dat hangt van de voorwaarden af. Maar als een bestuurder zulke tegengestelde belangen heeft bij een faillissement of overname, dan moet het vergrootglas erop.”

Loek Winter en compagnon Willem de Boer wilden gisteren niet reageren op vragen. Ze benadrukken dat ze mee willen werken aan elk formeel onderzoek naar het faillissement.

De namen van de oud-medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen zijn bij de hoofdredactie bekend.

Dit artikel is op 11 november 2018 aangepast. In een eerdere versie nam Trouw de stelling dat ‘de samenwerking tussen bestuurder Loek Winter en de belangrijkste kandidaat-overnemer van de IJsselmeerziekenhuizen (...) de failliete ziekenhuizen mogelijk wel geschaad’ heeft, voor eigen rekening. Die stelling is nu toegeschreven aan de drie oud-medewerkers van de IJsselmeerziekenhuizen die dit tegen Trouw hebben gezegd. Ook is een reactie van CCN-bestuurder Igor Tulevski toegevoegd, waarin hij de aantijgingen ontkent.

Lees ook:

Ziekenhuizen die sluiten: is dat de vrucht van de marktwerking?

Dat een aantal grote ziekenhuizen in de Flevopolder en Amsterdam op omvallen staat, verbaast patiënten: is dit een uitwas van een pervers systeem?

De knetterende ruzie in de zorgwereld

Ingewikkelde contracten willen ze niet, wel de mogelijkheid de tijd te nemen voor patiënten. Vrije zorgverleners zijn in opkomst - en verwikkeld in een knetterende ruzie met de zorgverzekeraars. ‘Een tevreden patiënt is niet het enige relevante criterium.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden