Overlijdensaktes alle slachtoffers MH17 in één keer geregeld

De bloemenzee bij de Korporaal van Opheusdenkazerne.Beeld anp

Voor alle slachtoffers van de vliegtuigcrash in Oekraïne wordt in één keer een overlijdensakte geregeld. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat de verklaring van overlijden centraal aanvragen bij de rechtbank in Den Haag. Zo'n collectieve aanvraag is nooit eerder ingediend.

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) heeft dat vandaag bekendgemaakt. Met de beschikking van de rechtbank kan een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente Den Haag voor elk slachtoffer een overlijdensakte opmaken. Dat kan in dit geval ook zonder lijkschouw en dat is bij een onnatuurlijke dood uitzonderlijk.

Als iemand buiten Nederland is gestorven en in dat land geen overlijdensakte is opgemaakt, kan de rechtbank in Den Haag op verzoek van het OM een verklaring van overlijden afgeven. De centrale regeling maakt het voor nabestaanden gemakkelijk om (financiële) zaken van hun dierbaren af te handelen, zoals het opzeggen van de huur van een woning, abonnementen of het laten uitvoeren van een testament of verzekeringspolis.

Instemmings- en afstandsverklaring
Voorwaarde is wel dat nabestaanden een instemmings- en afstandsverklaring tekenen. De familierechercheurs die hen al enige tijd bijstaan, kunnen helpen bij het invullen van de formulieren.

De regeling geldt zowel voor de 196 slachtoffers met de Nederlandse nationaliteit van vlucht MH17 als voor niet-Nederlanders die in ons land woonden. De plaats van overlijden op de aktes wordt volgens de NVVB vermoedelijk Grabovo in Oekraïne. Veel gemeenten hanteerden tot nu toe Torez als overlijdensplaats. In die Oekraïense plaats stonden de gekoelde treinwagons met de lichamen van veel van de in totaal 298 slachtoffers van de ramp.

Het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) krijgt afschriften van de aktes van overlijden en deelt die vervolgens met nabestaanden, uitvaartonderneming of familierechercheurs.

Persoonlijke bezittingen
Vanmiddag geeft de leiding van het LTFO nadere toelichting over het verloop van de identificatie van lichamen in de Korporaal van Oudheusdenkazerne. Gisteren zijn ook de persoonlijke bezittingen, zoals knuffels en sieraden, van de slachtoffers naar de kazerne in Hilversum gebracht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden