Overlijden Steve Jobs breekt internetrecords

Een Apple winkel in Jakarta. In Indonesië stonden de social media bijna volledig in het teken van het overlijden van Steve Jobs. Beeld ap
Een Apple winkel in Jakarta. In Indonesië stonden de social media bijna volledig in het teken van het overlijden van Steve Jobs.Beeld ap

Het overlijden van Apple-oprichter Steve Jobs heeft internetrecords gebroken. Het Australische bedrijf SR7, dat het verkeer op sociaalnetwerksites controleert, stelde vast dat er na het overlijden van Jobs 10.000 tweets per seconde op Twitter werden geplaatst. Een waanzinnig aantal, als je weet dat er op normale dagen gemiddeld een zeshonderdtal tweets per seconde verstuurd worden.

Zangeres Beyonce had het vorige record op haar naam staan, toen ze op de MTV Video Music Awards bekendmaakte dat ze zwanger was. Toen werden er 8.868 tweets per seconde geregistreerd.

In tech-crazy Indonesië, waar zo'n 240 miljoen mensen wonen, waren social networking sites als Facebook and Twitter bijna geheel overgenomen door rouwberichten over Jobs.

Geen crash
Dat Twitter aan een explosieve groei bezig is, mag duidelijk zijn. In 2007 werden er gemiddeld 5.000 tweets per dag verstuurd. De dood van Jobs verdubbelde dat aantal, maar dan per seconde in plaats van per dag. Opmerkelijk genoeg bracht dat geen crash van Twitter met zich mee, in tegenstelling tot het overlijden van Michael Jackson in 2009: 493 tweets per seconde waren toen voldoende om de site te doen crashen.

Crashen deden ze niet, maar volgens Hollywoodreporter.com kenden de websites van CNN en The Washington Post wel de nodige vertraging door het grote aantal bezoekers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden