Overlevingstocht in een graffiti-wijk

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il houdt van films - ook westerse. Maar zijn volk mag een kritisch werk als Dooman River niet zien.

'Neukölln Unlimited' is het overrompelende portret van de familie Akkouch in de Berlijnse graffiti-wijk Neukölln. Eigenlijk is het meer een portret van de drie oudste kinderen die zich in de film ontpoppen als getalenteerde zangers en dansers. De 18-jarige Hassan en de 14-jarige Maradona winnen als 'breakdancers' de ene na de andere talentenjacht. De 19- jarige Lial zingt in een band en danst in een gezelschap. Met haar atletische lichaam, olijfkleurige huid en amandelvormige ogen is ze net een Egyptische sfinx. Haar broertjes zijn al even mooi.

Wat deze Berlijnse tieners anders maakt dan andere kinderen, is dat ze een paar jaar geleden van de een op de andere dag op het vliegtuig naar Libanon werden gezet, een land waar ze nog nooit waren geweest. Als Hassan over die dramatische dag vertelt, zien we dat vertaald in animaties, gemaakt door striptekenaar Benjamin Kniebe en animatiefilmer Julia Dufek.

De Israëlische documentaire 'Waltz with Bashir' uit 2008, die helemaal getekend was, heeft duidelijk school gemaakt. 'Waltz with Bashir' ging over de Israëlische invasie in Zuid-Libanon en het bloedbad in de Palestijnse vluchtelingendkampen Sabra en Sjatila.

Door de uitzetting van de familie Akkouch te animeren, brengt het regisseursduo Imondi & Ratsch behalve een mooie stilistische, ook een sterk thematische link tot stand met de eerdere Libanon-film, en het Midden-Oosten als probleemgebied. Zes weken na de uitzetting waren de familieleden overigens alweer terug in Berlijn. Met gescheiden ouders en een moeder die geen werkvergunning heeft, en een nieuwe baby, is het ook in Duitsland een ware overlevingstocht, vooral voor de oudste kinderen die geld bijeen sprokkelen door aan talentenjachten mee te doen. Het geeft die danswedstrijdjes opeens een heel andere lading.

Via de kinderen toont de film de absurditeit van de immigratiepolitiek. Het gaat over een familie die al zestien jaar van de ene naar de andere 'Duldung' leeft, en over drie kinderen die in Berlijn zijn opgegroeid, en met succes zijn geïntegreerd, zowel sociaal als cultureel. De politiek loopt daar op achter, zoals Bondskanselier Angela Merkel onlangs zelf constateerde.

Met de jongste zoon Maradona, die zich door de kortdurende uitzetting naar een vreemd en onstabiel land hevig verstoten voelde door de Duitse maatschappij, dreigt het wel even mis te gaan, als hij sympathie opvat voor een groep moslimbroeders. Zoals de familie Akkouch leven ongeveer 102.000 mensen in Duitsland. Ongeveer de helft daarvan leeft er al meer dan zes jaar in het ongewisse.

Neukölln Unlimited

Our Fragance

The Green Wave

Iran, documentaire

Regie: Ali Samadi Ahali.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden