Overlevenden hebben eigen herdenking

door Bart Zuidervaart

Eén fatale brand, twee gescheiden ceremonies. Overlevenden van de brand op het cellencomplex op Schiphol-Oost en de overheid herdenken de doden en gewonden afzonderlijk.

Wanneer morgenochtend de officiële herdenkingsplechtigheid bij het cellencomplex op Schiphol-Oost begint, zijn de overlevenden van de brand al vertrokken. Zij hebben dan net hun eigen herdenking achter de rug. Voor de andere ceremonie zijn ze niet uitgenodigd.

Vorig jaar november, twee weken na de fatale brand, werden de elf doden voor het eerst officieel herdacht. Destijds, in een hangar op de luchthaven, ontbraken de overlevenden. Zij zaten toen vast in detentiecentra in Zeist en Rotterdam. Nu wonen de meesten in een asielzoekerscentrum in Musselkanaal en hebben ze van minister Verdonk (vreemdelingenzaken) een verblijfsvergunning gekregen. En opnieuw ontbreken ze bij een officiële herdenking.

Het ministerie van justitie heeft voor zijn plechtigheid ’een beperkt aantal nabestaanden van dodelijke slachtoffers uitgenodigd, omdat deze daar expliciet om hadden gevraagd’, zegt een woordvoerder. De bijeenkomst duurt vrijdagochtend ongeveer een uur en zal draaien om de onthulling van een gedenkteken, dat moet herinneren aan de elf omgekomen vreemdelingen. De ministers Hirsch Ballin (justitie) en Verdonk zijn daarbij aanwezig.

Volgens Marjolein van Duijl, de behandelend psychiater van de overlevenden, is het niet uitnodigen van de overlevenden een gemiste kans. „Een herdenkingsplechtigheid kan therapeutisch werken, mits het goed wordt georganiseerd. Het bijwonen van de onthulling van een gedenkteken hoort daarbij.”

De bijeenkomst die de overheid organiseert, staat qua duur en het aantal aanwezigen in de schaduw van de herdenking die diverse vluchtelingenorganisaties voor de overlevenden en de nabestaanden van slachtoffers houden. Die begint vanavond met een speciale dienst in de Dominicuskerk in Amsterdam, waar oud-burgemeester Ed van Thijn, schrijver Kader Abdolah en imam Hamzah zullen spreken. Daarna vertrekt het gezelschap naar het detentiecentrum bij de luchthaven. Tijdens een wake, die tot acht uur ’s ochtends duurt, komen overlevenden en nabestaanden aan het woord. Rond middernacht, exact een jaar na het uitbreken van de brand, zal de wake tot een soort ontlading komen, voorspelt organisator Jo van der Spek.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden