Overlevenden gijzeling Parijs klagen media aan

Bericht over schuilplek in koelcel zou gijzelaars in gevaar hebben gebracht

(TROUW)

Zes overlevenden van de gijzeling in de koosjere supermarkt in Parijs begin dit jaar klagen Franse media aan. Ze slepen onder andere BFM TV voor de rechter omdat die met de live-berichtgeving de gijzelaars in levensgevaar zou hebben gebracht.

De supermarkt in het oosten van Parijs werd op 9 januari bestormd door Amédy Coulibaly. Daarbij werden vier mensen gedood. De gijzeling vond plaats twee dagen na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo.

De gijzelingsactie in de supermarkt werd door tv-zenders live gevolgd. BFM TV onthulde onder andere dat verscheidene mensen zich in de supermarkt hadden verstopt.

Een medewerker bracht zes klanten van de supermarkt, inclusief een baby van een maand oud, in veiligheid. Hij bracht hen naar de koelcel in de kelder van de supermarkt. Zelf ontsnapte hij via de goederenlift en waarschuwde de politie.

Volgens de advocaat van de zes, Patrick Klugman, hebben de journalisten niet genoeg voorzorgsmaatregelen genomen bij hun berichtgeving. Coulibaly zou in de supermarkt via de tv hebben gevolgd wat er buiten met betrekking tot de omsingeling gebeurde. De tv-stations had Coulibaly aan informatie kunnen helpen over de aanwezigheid van de verstopte klanten kunnen attenderen, stelde de Franse mediawaakhond CSA al eerder.

Hoe ver kan live-berichtgeving gaan bij dit soort situaties? Volgens Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging voor Journalisten zijn er geen vastomlijnde regels voor: "Journalisten hebben naast hun rol van onafhankelijke verslaggevers hun verantwoordelijkheid als burgers. In dit soort situaties moeten media de afweging maken of onafhankelijk verslag doen opweegt tegen de schade die kan worden toegebracht."

Met de komst van sociale media is het volgens Bruning sowieso lastiger geworden om gebeurtenissen die 'buiten' plaatsvinden weg te houden van de actoren 'binnen'. Ook de gijzelaars in de Parijse supermarkt stuurden vanaf hun mobiele telefoons berichten de buitenwereld in.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden