Review

Overlevenden Bam praten met foto's

Bij film gaat het om een gezamenlijke onderneming, en regisseurskoppels lijken dat graag te onderstrepen. Deze week zijn er drie Nederlandse duo's die een nieuwe film presenteren.

Naast Birgit Hillenius & Karin Junger ('Bolletjes Blues') en André van der Hout & Adri Schrover ('Het Zwijgen') gingen ook Aliona van der Horst & Maasja Ooms samen op pad. Voor hun documentaire 'Voices of Bam' trokken de regisseuses naar het verre en hete zuidoosten van Iran.

Dat er op de puinhopen van het eeuwenoude stadje Bam een verhaal te halen viel, was wel duidelijk. Bam werd op tweede kerstdag 2003 door een zware aardbeving getroffen. Ruim 30000 van de 100000 inwoners verloren het leven. Een verhaal over massale rouwverwerking, intens verdriet en toch ook weer veerkracht, lag een jaar na de ramp voor de hand.

Gelukkig kozen Van der Horst en Ooms - in 1997 ook al samen verantwoordelijk voor de in Rusland gesitueerde, knappe afstudeerfilm 'Dame Met Het Hoedje' - voor een originele invalshoek. Het regisseursduo kwam op het spoor van het Bam Photographic Rescue Project, een initiatief van de Iraanse fotografe Parisa Damandan.

Direct na de ramp werden duizenden fotonegatieven - die in Iran traditiegetrouw door fotozaken worden bewaard - onder het puin vandaan gegraven, en veiliggesteld. In de film vormen de doodgewone kiekjes (van een familie aan een feestelijke maaltijd, van een man op een motorfiets, van een opgetogen bruidje) ontroerende restanten van levens die er niet meer zijn.

De filmmaaksters laten de achterblijvers daarbij in 'voice-over' vertellen over wat hen bezighoudt. Wat helpt, is dat het Farsi, de taal van Iran, ook in het gewone dagelijkse taalgebruik als poëzie klinkt. Een jongetje dat reddert over zijn verweesde broertjes en zusjes, praat tegen zijn moeder in de hemel. Een meisje richt zich tot God met de vraag waarom hij een oude man heeft gespaard, en haar vriendinnetje niet. Veel vragen voor God in Bam.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden