Overlevende van rampreis mag nog even blijven

De Ethiopische vluchteling Abu Kurke Kebato, die vorig jaar per boot Libië verliet en die tocht als een van de weinigen overleefde, mag voorlopig niet worden uitgezet. De Raad van State heeft de uitzetting van de 23-jarige Kebato en zijn twee jaar jongere echtgenote verboden tot de raad uitspraak heeft gedaan over zijn zaak.

Kebato, die met zijn vrouw in Nederland wil blijven, zou morgen worden uitgezet naar Italië. Daar zette hij vorig jaar april voet op Europese bodem, en daar zou hij volgens de regels dus asiel moeten aanvragen. Zijn advocaat wil zijn cliënt nu zo snel mogelijk uit de vreemdelingenbewaring zien te krijgen.

Kebato was vorig jaar een van de negen overlevenden van een barre overtocht over de Middellandse Zee. De gammele rubberboot dobberde twee weken op zee, zonder eten en drinken aan boord. Van de 72 vluchtelingen kwamen er 63 om het leven. GroenLinks-Eerste Kamerlid Tineke Strik deed namens de Raad van Europa onderzoek naar de rampreis en stelde vast dat door een gebrekkige coördinatie Italiaanse en andere Europese autoriteiten, de Navo en andere schepen geen hulp boden.

Omdat Kebato door deze traumatische reis 'zeer kwetsbaar' zou zijn, willen organisaties als Amnesty International en Human Rights Watch dat Nederland hem op humanitaire gronden laat blijven. Daar drongen ze in een brief bij minister Leers (immigratie en asiel) op aan. Ze stellen dat de omstandigheden in Italië te slecht zijn voor getraumatiseerde vluchtelingen als Kebato.

DE VERDIEPING morgen Reconstructie behandeling van de bootvluchtelingen

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden