Overleven de stedenbanden met Rusland deze kilte?

Groningen ziet af van een bezoek aan de Russische stad Moermansk in het kader van de 25-jarige stedenband. De Groningers vinden dat ongepast gezien de politieke spanningen en het recente neerhalen van de MH17.

Het is dit jaar een kwart eeuw geleden dat Groningen en Moermansk een partnerschap sloten. In maart werd dat in Groningen gevierd met een concert, in oktober zou een delegatie een tegenbezoek brengen aan Rusland. "Maar nu er hier gerouwd wordt, zien we geen ruimte voor een feestje", zegt voorzitter Marjo van Dijken van de stedenbandstichting.

Een nieuwe afspraak komt er op zijn vroegst volgend voorjaar, aldus Van Dijken. Groningen wil de vriendschap zeker voortzetten, temeer daar die vooral gericht is op onwetende burgers. Van Dijken: "We willen de dialoog houden en steeds zeggen dat we tegen hun regels zijn." Zo redeneerden de Groningers vorig jaar juli ook toen hun gemeenteraadslid van GroenLinks, Kris van der Veen, in Moermansk werd opgepakt en langdurig verhoord. Van der Veen, ook voorzitter van Stichting LGBT, ter emancipatie van homoseksuelen, biseksuelen en transgenders was in de stad om een documentaire te maken over homoseksualiteit. De Russische anti-homowetgeving was voor de Italiaanse steden Venetië en Milaan reden om hun vriendschap met Sint-Petersburg op te schorten.

Rotterdam vierde in 2009 een 25-jarige zusterrelatie met Sint-Petersburg. Hoe de relatie er nu aan toe is, weet een woordvoerder niet. Nijmegen laat de Russen niet vallen. De stad tekent 18 september een nieuwe overeenkomst met Pskov, partnergemeente sinds 1987. De burgemeester van Pskov komt ervoor over.

In verschillende gemeenten die in de jaren tachtig Russische partnerschappen aangingen om het vijandsdenken uit de Koude Oorlog tegen te gaan, zijn de relaties doodgebloed. De band Vlissingen-Taganrog en ook de relatie LosserWidnoje bestaan niet meer. Soms wordt de vriendschap nog op kleine schaal onderhouden. Een groep uit de gemeente Twenterand restaureerde vorige zomer een grafmonument van Twentse handelsreizigers in Sint-Petersburg. De relatie met Sint-Petersburg en Lomonosov staat op zo'n laag pitje dat er geen discussie over is, zegt Janny Koops van 't Jagt namens de groep. Goirle zit wel in de maag met de vriendschap met Krasnogorsk. In april ging een uitwisseling van voetballers niet door. Penningmeester Willem van Erven: "Hoe moeten wij het verhaal van die vriendschap vertellen?"

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden