Overleg wereldhandel loopt stuk op landbouwdossier

De zogeheten Doha-handelsronde is mislukt. Daarmee is een kans om miljoenen mensen uit de armoede te halen en de wereldhandel te liberaliseren, voor jaren verkeken.

De zes belangrijkste handelsblokken (G6) – de Verenigde Staten, Europese Unie, Australië, Brazilië, India en Japan – konden het de afgelopen dagen niet eens worden over met name het landbouwdossier. De G6-landen deden dit weekeinde nog verwoede pogingen de verschillen te overbruggen, maar volgens westerse handelsdiplomaten bleven de afzonderlijke blokken bij hun eerder ingenomen standpunten.

Van de VS werd verwacht dat de interne steun aan de boeren zou worden gereduceerd, de EU diende de invoertarieven voor landbouwproducten te verlagen, en ontwikkelingslanden als India en Brazilië moesten als tegenprestatie de grenzen meer opengooien voor industrieproducten.

Gisteren, tegen het middaguur, werd de handdoek in de ring gegooid en kreeg de handelsronde formeel het predikaat ’uitgesteld’ – vrij vertaald: mislukt. Tot wanneer de ronde is uitgesteld, is echter onduidelijk. De Indiase minister Kamal Nath sprak over maanden, mogelijk jaren. Dat laatste is wat ook ervaren diplomaten in Genève, op het hoofdkantoor van de wereldhandelsorganisatie WTO, verwachten.

Met verkiezingen in de VS voor het Huis van Afgevaardigden en de Senaat (voor een derde) in november en in 2008 voor het presidentschap in het verschiet, ontbrak bij de Amerikanen de wil om de eigen boeren tegen zich in het harnas te jagen. Zij wilden per se dat de EU de invoertarieven verlaagde met gemiddeld 65 procent. De EU wenste de invoertarieven op landbouwproducten met gemiddeld 51 procent te laten dalen. Er is echter alle reden om ook India te betichten van een weinig soepele houding.

De handelsronde die in 2001 in Doha, de hoofdstad van Katar, begon diende arme landen meer toegang tot de westerse markten te verschaffen. De mondiale welvaartswinst die vrijere handel had kunnen opleveren – door de Wereldbank geschat op 98 miljard dollar – was blijkbaar toch niet groot genoeg om tot een vergelijk te komen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden