Overleg over Libische crisis mislukt

VN-plan voor regering nationale eenheid afgewezen. Intussen nemen oprukkende IS-strijders centrale bij Sirte in.

Het internationaal erkende Libische parlement stapt uit het overleg dat een eind moet maken aan de machtsstrijd in Libië. Een delegatie voerde gesprekken met leden van het rivaliserende radicaal-islamitische parlement, onder bemiddeling van de Verenigde Naties. Een woordvoerder van het erkende parlement verklaarde dat het parlement heeft besloten het overleg af te breken omdat de VN-gezant voor Libië, Bernardino Leon, 'heeft toegegeven' aan de eis van de islamisten om hun meer macht te geven.

Libië is ernstig verdeeld. Het land heeft twee regeringen en twee parlementen. De islamistische regering in de hoofdstad Tripoli wordt gesteund door opstandelingen die de stad vorig jaar veroverden. De regering en het parlement die door de internationale gemeenschap worden erkend, zetelen in het oosten van Libië. De VN willen dat er een regering van nationale eenheid wordt gevormd en dat er naast het gekozen parlement er een nieuwe islamistisch wetgevend en uitvoerend orgaan wordt opgericht. Maar daar voelt het gekozen parlement niets voor.

Ondertussen gaat de opmars van Islamitische Staat in Libië onverminderd door. De extremisten hebben een energiecentrale bij de stad Sirte veroverd. IS claimde gisteren dat nu "de hele stad Sirte is bevrijd."

Militairen die loyaal zijn aan het bewind in de hoofdstad Tripoli, trokken zich terug toen de militanten de aanval op de centrale inzetten. Drie soldaten kwamen tijdens de aanval om het leven, aldus een militaire woordvoerder in Tripoli.

IS maakt gebruik van de verwarring en politieke onrust die in het Noord-Afrikaanse land zijn ontstaan na de val in 2011 van dictator Muammar Kaddafi. De jihadisten veroverden eerder dit jaar al het grootste deel van Sirte. Zij namen het vliegveld in en verdreven militairen die loyaal aan de regering in Tripoli waren, uit de buitenwijken.

Sinds begin dit jaar hebben strijders van IS de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dood van tientallen Egyptische en Ethiopische christenen.

Ook zeiden zij achter de aanslagen op het luxueuze hotel Corinthia, op ambassades en olievelden te hebben gezeten.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden