Sjoemeldiesel

Overleg over compensatie voor Duitse sjoemeldiesels geklapt

null Beeld

Overleg tussen automaker Volkswagen en consumentenorganisaties over een vergoeding voor Duitse eigenaren van sjoemeldiesels is op niets uitgelopen. De hoogte van vergoeding die de advocaten van het Verbraucherzentrale Bundesverband (vzbv) vragen, zou het struikelblok zijn geweest.

VW laat weten dat het bedrijf 830 miljoen euro overhad voor de eigenaren van auto's met de sjoemeldiesels. Volgens de automaker drongen de advocaten van vzbv aan op een afkoopsom van 50 miljoen euro voor hun diensten die daar nog eens bovenop kwam. "Een betaling zonder concreet bewijs van geleverde prestaties of zonder wettelijke grond is voor Volkswagen onmogelijk." Vzbv geeft later op de dag een persconferentie om zijn kant van het verhaal toe te lichten.

Volkswagen is nog steeds in gesprek met eigenaren in verschillende landen over de gevolgen van het sjoemeldieselschandaal dat in 2015 aan het licht kwam. Dat draaide om auto's met speciale software waardoor ze in testsituaties minder broeikasgas en stikstof uitstootten dan bij normaal gebruik. Bij het aanpassen daarvan met een software-update kregen de auto's bijvoorbeeld minder vermogen of werden ze minder zuinig. Ook zijn de betreffende auto's mogelijk minder waard geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden