Overleg over Brexit in impasse

David Davis (L) en Michel Barnier (R) Beeld EPA
David Davis (L) en Michel Barnier (R)Beeld EPA

EU-onderhandelaar Michel Barnier uit zijn zorgen: Over de eindafrekening van de Britse uittreding zitten de onderhandelingen muurvast.

Het hoge woord is eruit: 'impasse', op z'n Frans uitgesproken. De brexit-onderhandelingen tussen Londen en Brussel zijn de afgelopen week nauwelijks vooruitgekomen en op één punt zelfs vastgelopen: de financiële eindafrekening voor de Britten. "We hebben daarin het stadium van een impasse bereikt, en dat is zorgelijk", zei de hoofdonderhandelaar namens de 27 EU-landen, de Fransman Michel Barnier, aan het einde van de vijfde overlegronde in Brussel. "We hebben nergens grote stappen voorwaarts gezet", zo vatte hij de hele week samen.

De afsluitende persconferenties van Barnier en zijn Britse tegenhanger David Davis beginnen inmiddels een déjà-vu-gevoel op te roepen: Barnier die ongeduld en teleurstelling uitstraalt, naast een iets flegmatiekere Davis die zegt dat de onderhandelingen wel degelijk voortgang boeken, zij het dat de EU zich wel iets flexibeler mag opstellen.

'Voldoende vooruitgang'

Volgende week brengt Barnier verslag uit aan alle regeringsleiders tijdens hun top in Brussel. Hij zal daar vaststellen dat er nog geen sprake is van de 'voldoende vooruitgang' die nodig is voor de tweede fase van de onderhandelingen, over de toekomstige (handels)betrekkingen. Eerder dit jaar was de inzet nog dat die doorbraak tijdens de aanstaande oktober-top kon worden bereikt.

Van de drie hoofdonderdelen van de eerste fase, over de urgentste scheidingszaken, is maar op één terrein sprake van gestage vooruitgang: de burgerrechten van de ongeveer drie miljoen niet-Britse EU-burgers in het VK, en de ongeveer miljoen Britten elders in de EU. Over die kwestie is deze week druk onderhandeld. Grootste pijnpunt voor Londen blijft de toekomstige zeggenschap van het Europees Hof van Justitie over de rechten van de drie miljoen.

Concrete toezeggingen blijven uit

Hoewel de Britse premier May tijdens haar rede in Florence van vorige maand onderstreepte dat haar land aan alle financiële verplichtingen jegens de EU zal voldoen, blijven concrete toezeggingen uit. "Zeer zorgelijk voor duizenden projecten overal in Europa en ook zorgelijk voor degenen die daaraan bijdragen", zei Barnier.

Ook over het derde onderdeel van de huidige overlegronde, de kwestie-Ierland, bestaan nog tal van onzekerheden.

De regeringsleiders staan nu voor de taak op hun top van volgende week een slotverklaring te presenteren waarin Barniers zorgen worden meegenomen, maar waarin Londen tegelijk voldoende vertrouwen en ruimte wordt geboden om de delicate onderhandelingen tot een goed einde te brengen.

Davis sprak de hoop uit dat de regeringsleiders gaan sleutelen aan het strakke onderhandelingsmandaat dat ze Barnier hebben gegeven. Volgens de Britten is het ondoenlijk om in de eerste fase toezeggingen te doen als de toekomstige handelsrelatie nog niet eens bespreekbaar is.

Lees ook:

- De brexitklok tikt door, maar het overleg zit muurvast

- Lees alle artikelen over Brexit op Trouw

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden