Overleg met Marokko over uitkeringen klapt

Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher. Beeld ANP
Minister van sociale zaken Lodewijk Asscher.Beeld ANP

Het overleg met Marokko over het socialezekerheidsverdrag is uiteindelijk toch nog mislukt. Dat meldt minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) dinsdag in een brief aan de Kamer. Marokko is met een extra eis gekomen waaraan Nederland niet kan voldoen.

Er wordt al maanden over aanpassing van het verdrag gesproken waardoor de uitkeringen van Marokkaanse-Nederlanders die in Marokko wonen omlaag zouden gaan. Na maanden soebatten meldde Asscher in september dat de zaak in kannen en kruiken was.

De Marokkaanse regering is daarna met een aanvullende eis gekomen. Nederlandse uitkeringen zouden ook moeten gaan naar mensen in de bezette Westelijke Sahara. Dat is volgens Asscher 'nationaal en internationaal rechtelijk problematisch'. Hij betreurt het ten zeerste dat er geen akkoord gesloten kon worden.

Opzeggen
De aanpassing van het verdrag was een wens van een meerderheid van de Tweede Kamer. Een meerderheid steunde vorig jaar nog een motie van de VVD om het verdrag op te zeggen als de onderhandelingen geen resultaat hebben.

Om het verdrag per 2017 op te kunnen zeggen, moet een besluit daarover voor 1 februari volgend jaar zijn genomen. Volgens VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn gaat dat ook gebeuren. "Dan gaan vanaf 2017 geen uitkeringen meer naar Marokko.''

Onbetrouwbaar
Schut-Welkzijn legt de schuld bij de Marokkanen. De regering van het Noord-Afrikaanse land heeft zich volgens haar tijdens het hele onderhandelingsproces "een onbetrouwbare partner'' getoond.

Het socialezekerheidsverdrag regelt dat Nederlandse uitkeringen als de kinderbijslag, het kindgebonden budget en de uitkering volgens de Nabestaandenwet, in Marokko kunnen worden ontvangen. Het kabinet zou op termijn structureel 4,5 miljoen euro per jaar op uitkeringen besparen door het opzeggen van het verdrag dat uit de jaren zeventig stamt.

In de brief aan de kamer schrijft minister Asscher nog steeds bereid te zijn om tot een akkoord te komen met Rabat. Ook de VVD houdt de deur nog op een kier voor Marokko. Het land kan het verdrag zoals overeengekomen in september nog tekenen, zegt Schut-Welkzijn: "Het is slikken of stikken voor Marokko''.

Zijn collega Bert Koenders van buitenlandse zaken verklaarde in de zomer niet uit te sluiten dat de relatie met Marokko onder druk komt te staan als het socialezekerheidsverdrag wordt opgezegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden