Overleg M-Oosten mislukt

JERUZALEM - De bijeenkomst in Tel Aviv van Palestijnse en Israëlische veiligheidsfunctionarissen onder leiding van de speciale Amerikaanse gezant voor het Midden-Oosten, Anthony Zinni, is gisteravond mislukt. De delegaties spraken gedurende enkele uren met elkaar maar wisten geen overstemming te bereiken over een staakt-het-vuren.

Vandaag gaan de onderhandelingen verder. Ter tafel ligt een Amerikaans compromisvoorstel, waarvan geen details bekend zijn. De Amerikaanse onderhandelaars proberen een bestand te bewerkstelligen dat een einde moet maken aan de anderhalf jaar durende Palestijnse opstand tegen de Israëlische bezetting. Gisteren kwamen weer negen Palestijnen en twee Israëliërs om het leven.

De Amerikanen lopen een race tegen de klok: ze willen proberen het bestand door te drukken voor woensdag, zodat de Palestijnse leider kan afreizen naar de Arabische top in Beiroet. Israël heeft een staakt-het-vuren als voorwaarde gesteld voor opheffing van van het 'huisarrest' van Jasser Arafat. In Beiroet zullen de Arabische leiders naar verwachting akkoord gaan met een Saoedi-Arabisch vredesplan.

Op het voorstel van de Israëlische premier Ariël Sjaron om zelf een bezoek te brengen aan de top in Beiroet, werd door de voorzitter van de Arabische Liga, Amr Moessa, gisteren lacherig gereageerd. ,,We moeten eerst maar eens beslissen of we Sjaron wel toestaan om Israël te verlaten, en vervolgens of hij ook weer toestemming krijgt om terug te keren'', zei Moessa. De kans dat de Arabische Liga Sjaron zal willen ontvangen lijkt klein. Van de 22 aangesloten landen onderhouden er negentien geen diplomatieke banden met Israël.

De Saoedische kroonprins Abdoellah, de opsteller van het vredesvoorstel dat volgende week formeel zal worden gepresenteerd, heeft gisteren in de Saoedische krant Al Watan gezegd dat hij de indruk heeft dat zijn plan, dat neerkomt op een Israëlische terugtrekking naar de grenzen van voor de Zesdaagse Oorlog van 1967 in ruil voor vrede en erkenning van Israël door de Arabische wereld, door Sjaron zal worden afgewezen.

In een interview met de Washington Post zei Sjaron afgelopen zaterdag dat de veiligheid van Israël gevaar loopt als het zich terugtrekt binnen de grenzen van 1967.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden