Overleg begroting Europese Unie zit muurvast

Noodregeling als er geen akkoord ligt

GIJS MOES | BRUSSEL

Het gat in de Europese begroting voor dit jaar is niet gedicht. De Europese lidstaten en het Europarlement gingen gisteravond zonder akkoord uiteen. Dinsdag gaat het overleg verder, met een laatste kans om tot overeenstemming te komen.

Nederland en vele andere, vooral Noordelijke EU-lidstaten willen geen extra geld in de Europese begroting steken. Volgens de Europese Commissie en het Europarlement is dat wel nodig: de toezeggingen zijn al gedaan en nu is het tijd om de rekeningen te betalen. Zij wijzen erop dat de lidstaten de uitgaven al hebben goedgekeurd en er zelf van profiteren.

"We zijn heel weinig tot elkaar gekomen", zei minister Dijsselbloem (Financiën) na afloop van het overleg. Hij vindt dat de Europese Commissie nu op zoek moet naar uitgaven die niet direct nodig zijn of later betaald kunnen worden, zeker nu de lidstaten zelf moeten bezuinigen. Het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Frankrijk en Finland delen dit standpunt. Alleen over een uitgave van 670 miljoen euro voor schade door aardbevingen in Italië kon wel overeenstemming bereikt worden.

Volgens de Europese Commissie is 9,7 miljard euro extra nodig voor dit jaar, om te voldoen aan verplichtingen die al zijn aangegaan. Het gaat bijvoorbeeld om wegen die zijn aangelegd met Europees geld en die dit jaar gereed komen. De Europese begroting wordt voor zeven jaar vastgelegd, per jaar is er weinig aanpassing mogelijk.

De commissie vraagt voor 2013 bovendien een stijging van 6,8 procent. De meeste lidstaten willen niet verder gaan dan 2,8 procent - voor Nederland is ook dat te veel. Nederland kan de verhoging niet blokkeren als een ruime meerderheid van de lidstaten het voorstel toch steunt. Als de lidstaten en het Europarlement dinsdag niet tot een akkoord komen, begint 2013 met een noodregeling. Dan kan de EU per maand een twaalfde van de begroting van dit jaar uitgeven. Over de nieuwe begroting voor 2014 tot 2020 moeten de lidstaten later deze maand beslissen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden