Overleg bed-bad-broodregeling mislukt

Staatssecretaris Klaas DijkhoffBeeld anp

Het overleg tussen het ministerie van veiligheid en justitie en een aantal gemeenten over een bed-bad-broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers is mislukt. Dat bevestigde staatssecretaris Klaas Dijkhoff vanochtend tijdens een persconferentie. Het voornaamste struikelblok is de weigering van een aantal gemeenten om hun opvang te sluiten.

De bed-bad-broodregeling is bedoeld voor asielzoekers van wie de aanvraag is afgewezen, maar die moeilijk het land kunnen worden uitgezet. In april vorig jaar leidde een onderhandeling hierover nog bijna tot een kabinetscrisis, toen de PvdA voor 'sobere' opvang pleitte. Regeringspartner VVD was bang dat dit meer mensen zou aantrekken. Het compromis: zes opvanglocaties, in de vijf grote steden en in Ter Apel.

Met de eis van het Rijk dat gemeenten hun eigen opvanglocaties sluiten, gaan een aantal van hen niet akkoord. Daarmee zijn de onderhandelingen per direct opgeschort, aldus Dijkhoff. De gemeentelijke opvangcentra zullen dus voorlopig blijven bestaan, maar naar een vergoeding kunnen de gemeenten fluiten. De centra worden op dit moment betaald door het Rijk, maar dat is volgens Dijkhoff vanaf nu verleden tijd.

Nieuwe wetgeving

De staatssecretaris hoopt dat het opschorten van de geldstroom ertoe leidt dat gemeenten op den duur zelf overgaan tot het sluiten van hun opvangcentra. Los van deze wens kondigt Dijkhoff nieuwe wetgeving aan die gemeenten kan verplichten om tot sluiting over te gaan. Dit zal volgens hem nog tot na de komende verkiezingen op zich laten wachten.

De NOS meldde eerder vandaag dat beide partijen dicht bij een overeenkomst waren, maar dat wordt door Dijkhoff ontkracht. Volgens hem zijn beide partijen er bij lange na niet in geslaagd om nader tot elkaar te komen. Het grote pijnpunt bleek onoverkomelijk.

Gemixte reacties

Op social media kwamen gemixte reacties voorbij nadat bekend werd dat de onderhandelingen waren mislukt. Van: "Niet kwistig zijn met toelaten, snap ik. Maar mensen, die terug moeten, tot die tijd op straat laten slapen, dat kan toch niet?", tot: "De kloof tussen Den Haag en de burger wordt op een dag als vandaag weer groter" en "Laat ze de Nederlandse daklozen nu maar voorrang geven!!"

Er bestaat grote onvrede over noodopvangcentra, schreef Trouw eerder. Wapperende tentdoeken, wc's die te ver weg liggen om 's nacht naar toe te lopen en magnetronmaaltijden: 'het bed-bad-brood-principe'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden