Overleg Assad splijt oppositie

Moaz Al-Katib 'geen acceptabele onderhandelaar' voor Syrische president

De recente pogingen van de Syrische oppositieleider Moaz Al-Katib om onderhandelingen met president Basjar Al-Assad te beginnen komen niet van de grond. De pro-Assad krant Al-Watan weet dit gisteren aan het feit dat Katib niet openlijk heeft gebroken met de jihadistische oppositiegroep Al-Noesra. Dit zou hem 'onoprecht' en 'geen acceptabele onderhandelaar' maken.

Een parlementslid van Assads Baathpartij wees bovendien Katibs voorwaarde dat Assad eerst tienduizenden gevangenen moet vrijlaten af. Volgens het parlementslid overdrijft de oppositie het aantal politieke gevangenen, en is het voorstel daarmee vooral bedoeld om Assad een slechte naam te bezorgen.

Katib lanceerde zijn voorstel tot onderhandelen vorige week. Opvallend was dat hij het aftreden van Assad niet als voorwaarde voor de gesprekken stelde. Dit was voorheen een eis die oppositiebreed gedeeld werd. Het voorstel leverde dan ook direct kritiek op van hardliners binnen de oppositie, zoals de moslimbroederschap en diverse gewapende groepen die in Syrië tegen Assad vechten.

Khatib houdt echter vast aan zijn plan. Maandag deed hij een nieuwe oproep aan Assad om op het voorstel te reageren. Hij zei ook bereid te zijn direct met Assads vicepresident te praten. Sommige Syrische activisten lijken hem hierin ook te steunen. In een email aan de Britse krant The Guardian meldde een woordvoerster van de Lokale Coördinatie Comités, die de geweldloze protesten in Syrië organiseren, dat er binnen haar achterban intensief over het voorstel wordt gedebatteerd.

Hiermee lijkt het onderhandelingsvoorstel Assad voorlopig in de kaart te spelen. Want zolang dit plan blijft rondzweven vergroot het de verdeeldheid tussen oppositiegroepen, die onderling ruzie maken over de voorwaarden waaronder onderhandelingen kunnen beginnen.

Omdat de Syrische president niet openlijk reageert op het voorstel, houdt deze situatie aan. Assad laat zijn entourage melden dat onderhandelingen op zich goed zijn, maar dat de oppositie de eisen eerst moet bijstellen. Tegelijkertijd geeft het regime aan de eigen achterban signalen van vastberadenheid af. De minister van defensie Fahd Al-Freij zei in een interview met de Syrische staatstelevisie dat het leger getoond heeft dat het niet door de rebellen verslagen kan worden, en nog steeds 'sterk, getraind en onbreekbaar' is.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden