Overleg Antillen en Nederland afgeblazen

(Novum) - Het overleg tussen de Antillen en Nederland is afgeblazen. De commotie rond het PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft voor een impasse gezorgd. Het Antilliaanse parlement nam maandag een motie aan om het PVV-Kamerlid te weren bij het overleg van de Staten van de Nederlandse Antillen. De Nederlandse delegatieleider Willibrord van Beek maakte daarop bekend dat het Parlementair Overleg Koninkrijksrelaties (POK) niet doorgaat.

Van Beek heeft helder gemaakt dat de manier waarop Brinkman zijn mening heeft geformuleerd buiten proportie is, lichtte hij dinsdagochtend toe op Radio 1. Tegelijkertijd maakt hij onderdeel uit van de Nederlandse parlementaire delegatie en die commissie kan volgens de delegatieleider niet zomaar worden gewijzigd. Van Beek hoopt dat de uitspraken geen blijvende schade opleveren tussen de Antillen en Nederland. Maar volgens het VVD-Kamerlid ligt er een 'forse hypotheek'.

Statenvoorzitter van de Antillen Pedro Atacho maakt duidelijk dat er niet wordt vergaderd zolang Brinkman geen excuses heeft aangeboden. "Al vergaderen wij in Timboektoe, Rusland of China, de Nederlandse Antillen doen dat niet met Brinkman erbij", zegt Atacho dinsdag in het Antilliaans Dagblad. Atacho reageerde hiermee op het voorstel om ergens buiten het gebouw van de Staten van de Nederlandse Antillen te vergaderen.

Brinkman noemde de Nederlandse Antillen eerder een 'corrupt boevennest'. Ook opperde hij de Antillen op marktplaats.nl te koop aan te bieden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden