Overleeft Van Miltenburg ook deze affaire?

Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg. Beeld anp
Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg.Beeld anp

De stoelpoten van Anouchka van Miltenburg (VVD) kraken. Door de onenigheid tussen haar en GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman ziet de Kamervoorzitter zich geconfronteerd met de zoveelste deuk in haar reputatie. Betekent de 'affaire Voortman' het einde van haar loopbaan?

Volgens Martin Bosma (PVV) loopt het zo'n vaart niet. "Ze kan heel goed blijven", zei Bosma na het twee uur durend overleg met het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer. Daar is hij lid van. Het presidium kwam woensdag bij elkaar om te overleggen over de 'affaire Voortman', een nieuwe smet op het blazoen van de Kamervoorzitter. "Het gaat hier om een stevige beschuldiging", zegt politiek redacteur Romana Abels. "Van Miltenburg zal veel werk moeten verzetten om haar plek te behouden."

De hete aardappel betreft de aangifte die Van Miltenburg vorig jaar deed tegen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. Zij werd er ten onrechte van verdacht namen naar de media te hebben gelekt van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman. "Ik ben een half jaar lang verdachte geweest van een ambtsmisdrijf", schrijft Voortman deze week in een brief aan het Kamerbestuur. "Het lijkt erop dat mensen mij doelbewust schade willen berokkenen."

Aangifte
Linda Voortman werd op 26 juni 2014 een maand geschorst door partijleider Bram van Ojik, omdat ze gepraat zou hebben over namen van kandidaten voor de functie van Nationale Ombudsman die ze vertrouwelijk mocht inzien. Voortman gaf toe dat ze de namen had gedeeld met een ander Kamerlid uit de fractie, maar ontkende naar de media te hebben gelekt.

Ondanks de ontkenning van Voortman deed Van Miltenburg een week later aangifte tegen haar bij de Rijksrecherche. Volgens de Kamervoorzitter was dat een besluit van het presidium. Een paar maanden later, op 23 september, liet Van Miltenburg aan Voortman weten 'dat ze het vervelend vond dat zij aangifte moest doen, maar dat ze nu eenmaal een presidiumbesluit uit te voeren had'. Bronnen uit het presidium zeiden later echter tegen Nieuwsuur dat Van Miltenburg de kwestie nooit met hen had besproken.

Ten onrechte verdacht
In december bleek uit het onderzoek van de Rijksrecherche dat Linda Voortman ten onrechte is aangemerkt als verdachte. Ze wordt niet vervolgd voor het lekken van namen. Het onderzoek levert ook geen andere verdachten op en wijst niet uit wie de anonieme e-mail aan de media heeft gestuurd. Wel is zeker dat Voortman uit de stukken die ze heeft kunnen inzien geen weet kan hebben gehad van één van de namen die in de e-mail stonden. Voortman heeft de vertrouwelijke informatie wel besproken met andere Kamerleden, maar dat is volgens het OM niet strafbaar.

Eerherstel
Na de terugkeer van een zwangerschapsverlof wil Voortman nu alsnog de feiten boven tafel krijgen. Ze krijgt daarvoor veel steun in de Tweede Kamer. Juridisch gezien is haar blazoen weer schoon, maar ze is nog niet klaar met de kwestie. "Mijn integriteit is in twijfel getrokken", stelt ze in een brief aan het Kamerbestuur.

Voortman had dinsdag een lang gesprek met Van Miltenburg, maar over de inhoud daarvan lieten de twee niets los. Het presidium komt later vanmiddag opnieuw bij elkaar. Dan moet er antwoord zijn op alle vragen van Voortman. Over de uitkomst houdt Martin Bosma (PVV) de boot af: "Het is nu een kwestie van alles op een rijtje zetten."

Linda Voortman. Beeld anp
Linda Voortman.Beeld anp

Krakende stoelpoten

De 'affaire Voortman' is zeker niet het eerste incident in de tweeënhalf jaar Kamervoorzitterschap van Van Miltenburg. Al in de eerste week van haar benoeming in 2012 overviel ze een deel van de Tweede Kamer met haar verzoek aan koningin Beatrix om de informateurs Kamp en Bos te ontvangen, hoewel het initiatief voor de formatie toen niet meer bij het staatshoofd maar bij de Kamer zelf lag. Van Miltenburg beloofde de Kamer dat ze dit soort dingen voortaan van tevoren aan de fractievoorzitters zou melden.

In april 2013 verweet CDA-leider Buma haar partijdigheid omdat ze in Buma's ogen een debat over het functioneren van toenmalig staatssecretaris Weekers probeerde te vermijden. Van Miltenburg verliet daarop geëmotioneerd de Kamer, omdat ze vond dat haar integriteit in twijfel werd getrokken. Later dat jaar uitten fractievoorzitters in de Volkskrant anoniem kritiek op het functioneren van de Kamervoorzitter. Daarbij vielen termen als 'ongeschikt' en 'een lijdensproces'.

Vorige maand raakte de Kamervoorzitter opnieuw in opspraak nadat ze een hoofdelijke stemming over een motie van de Partij voor de Dieren had afgedaan als 'much to do about nothing'. Daar bood ze later haar excuses voor aan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden