Overleeft 50Plus het vertrek van Henk Krol?

null Beeld anp
Beeld anp

Voor 50Plus stapelen de problemen zich op. De partij halveert in de peilingen, de achterban is verdeeld over de koers en het partijbestuur is bezig aan een stoelendans om het vertrek van kopstukken Henk Krol en Willem Holthuizen op te vangen. Kan zo'n jonge partij dit soort klappen wel overleven?

De problemen begonnen vorige week, toen partijvoorzitter Willem Holthuizen opstapte na een korte ruzie tijdens een partijbijeenkomst. Het meningsverschil ging over het wel of niet deelnemen aan de gemeenteraadsverkiezingen in 2014. Krol, oprichter Jan Nagel en de meeste partijbestuursleden voelden niets voor deelname omdat ze de ouderenpartij, die het goed doet in de peilingen, rustig willen opbouwen.

Geen scheuring, zegt Henk Krol
Twee andere bestuursleden, campagneleider Dick Schouw en zijn partner Adriana Hernandez, willen de ouderenstemmen echter ook bij de raadsverkiezingen incasseren: zij schaarden zich achter de oprichting van de lokale partij Ouderen Politiek Actief (OPA), die lokale seniorenpartijen wil bundelen bij de verkiezingen in maart volgend jaar. OPA verklaarde de partij te hebben opgericht, omdat 50Plus niet aan de verkiezingen van de gemeenteraden wil meedoen in 2014.

De twee OPA-fans werden door de rest van het 50Plus-partijbestuur voor hun steun geroyeerd, omdat ze te ver zouden zijn gegaan met het negeren van bestuursbesluiten. Maar op dat besluit kwam de partijtop onder druk snel terug. Schouw en Hernandez werden weer in genade aangenomen en in plaats daarvan traden twee andere bestuursleden af.

"Een rimpelingetje en zeker geen scheuring", noemde partijleider Henk Krol het voorval. "We gaan zeer eensgezind verder", zei hij vorige week nog vol enthousiasme.

Ten onder aan geruzie
Krol kon niet bevroeden dat de scheuring een paar dagen later alsnog werkelijkheid werd. Krol bleek als hoofdredacteur van de Gay Krant jarenlang geen pensioenpremies te hebben betaald aan zijn medewerkers. Dat schreef de Volkskrant die door enkele oud-medewerkers van de Gay Krant was benaderd. Krol besloot direct zijn fractievoorzitterschap op te geven, nog voordat het ochtendblad uitkwam. Een actie om hem in ieder geval voor de Tweede Kamer te behouden, liep vandaag op niets uit. Jan Nagel verklaarde zijn steun aan Krol in te trekken. "Mijn fouten erken ik", schreef Krol in een brief. "Ik kan niet anders dan mijn functie neerleggen."

50Plus daalde afgelopen week al flink in de peilingen. Daarmee kwam voor het eerst een einde aan de gestage groei van de partij sinds de oprichting in 2009. De partij werkte zich knap op naar twee zetels in de Tweede Kamer. Vandaag meldde Maurice de Hond dat de partij is gehalveerd. Maar tegelijkertijd blijkt dat een kwart van de oude kiezers een stem op 50Plus nog steeds in overweging wil nemen. "Er zijn nog volop kansen voor 50Plus", benadrukte de opgestapte partijleider Krol vandaag bij WNL. Ook oprichter Jan Nagel ziet nog volop kansen.

Voor Nagel is het een hard gelag. Opnieuw valt één van zijn kindjes door gedoe uiteen. Juist daarom koos hij ervoor bij 50Plus, de vierde politieke partij van zijn hand, een heel rustige groei te realiseren en een uiterst zorgvuldige kandidatenselectie. Hij wilde juist koste wat kost voorkomen dat de partij ten onder zou gaan aan geruzie, zoals eerder bij LPF, Leefbaar Nederland, TON en andere ouderenpartijen gebeurde.

Systeem van tradities
Hoe kon het dan toch weer misgaan? Wat maakt nieuwe politieke partijen zo kwetsbaar? "Zij missen wat gevestigde partijen vaak wel hebben", zegt de Groningse politicoloog Gerrit Voerman vandaag in Trouw. "Een systeem van tradities en interne mechanismen om conflicten op te lossen. Ze hebben geen eminence grise, geen mensen die hun sporen hebben binnen de partij en woorden spreken die zwaar wegen. Daardoor liep het eerder bij de Boerenpartij, LPF, TON en PVV ook uit de hand."

Vergelijk CDA en 50Plus
Hij vergelijkt het gerommel van 50Plus met de machtsstrijd binnen het CDA in 2001, toen partijvoorzitter Marnix van Rij lijsttrekker-kandidaat Jaap de Hoop Scheffer aan de kant zette om de weg vrij te maken voor een meer aansprekende leider, die gevonden werd in Jan Peter Balkenende.

De Hoop Scheffer had zich erbij neer te leggen en werd later beloond met een ministerspost op buitenlandse zaken. "Daar loopt het minder scherp uit de hand. Die tradities moeten jonge partijen nog opbouwen." Zo"n stabiele partij met dempende tradities, zoals het VVD, CDA of PvdA, is tegenwoordig nog maar moeilijk te smeden, legt Voerman uit.

De ontzuiling heeft van burgers zwevende kiezers gemaakt die zich niet meer hun leven lang binden aan een partij. Ze worden minder vaak lid van een politieke partij en als ze het al doen, is het vaak tijdelijk. Probeer in zo"n tijd maar eens een duurzame partij op poten te zetten, wil Voerman maar zeggen. "Elke nieuwe partij heeft het zonder meer moeilijk."

Nieuwe leider
"Als 50Plus het gerommel binnen de partij wil doen verstommen, dan is een nieuwe, geaccepteerde leider cruciaal", aldus Voerman. Die nieuwe leider is Norbert Klein, de tweede man op de lijst van 50Plus. Maar Klein is een grijze muis vergeleken met de mediagenieke en aansprekende Krol. Voor elke jonge partij is de persoon van een krachtige mediagenieke lijsttrekker cruciaal als voorwaarde voor groei.

50Plus zal het er echter mee moeten doen: hij is zaterdag officieel gekozen tijdens de partijbijeenkomst. "Volgens de adviesraad doet Klein zijn werk enorm goed en heeft hij zich al bewezen", lichtte Nagel de keuze toe. Huidig secretaris Martine Baay-Timmerman, die ook genoemd werd als opvolger, is officieel gevraagd om Tweede Kamerlid te worden voor 50Plus. Zij neemt daarover mogelijk zondag al een besluit.

Terwijl twee relatief onbekenden de kar nu moeten trekken, is voor Henk Krol "op de korte termijn geen actieve rol weggelegd", meent de nieuwe partijleider Klein. Alhoewel Krol had aangegeven een functie in bijvoorbeeld het bestuur van 50Plus wel te zien zitten, wordt hiervan geen gebruik gemaakt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden