Overleden.

Overleden

Arletty, die in de jaren twintig debuteerde in de music-hall-cabarets en mannequin was bij Poire, begon haar filmloopbaan gelijktijdig met de opkomst van de sprekende film in de jaren dertig. Ze werd geroemd om haar schoonheid en toonde haar met soms venijnige spotlust omgeven raadselachtigheid in zo'n 50 films.

Geen regisseur wist Arletty's artisticiteit beter te benutten dan Carne, die haar in 1939 in 'Le Jour se leve' tegenover Jean Gabin zette, die met haar de raadselachtige 'Visiteurs du Soir' (1942) maakte en, met groot internationaal succes, 'Les Enfants du Paradis' (1945).

Nadat zij door de filmstudio's werd afgewimpeld wegens een verhouding met een Duitse officier tijdens de oorlog, keerde Arletty terug naar het toneel. Ze behaalde triomfen in Tennessee Williams' 'Streetcar named Desire' en 'Les Monstres Sacres' van Jean Cocteau. "Het theater was voor mij een luxe', verklaarde ze trots.

Arletty hernieuwde de kennismaking met de cinema in Carnes 'l'Air de Paris' uit 1955. In 1962 trad ze nog op in Darryl Zuckers epos over de Tweede Wereldoorlog, 'De langste dag'. Daarna trok Arletty, die werd getroffen door een oogziekte die uiteindelijk tot blindheid leidde, zich terug in haar flat in Parijs. Ze schreef haar memoires getiteld 'Je suis comme je suis'.

De Britse actrice Maxine Audley, die bekend werd als de koningin in Charlie Chaplins 'A King in New York', is in haar woonplaats Londen overleden. Ze stierf op 69-jarige leeftijd na een hartaanval. Audleys loopbaan strekte zich uit over meer dan 50 jaar. Behalve in 'A King in New York' uit 1956, waarin ze naast Charlie Chaplin de koningin vertolkte, trad ze onder meer op in 'The Prince and the Showgirl' met Marilyn Monroe en Laurence Olivier, in 'Our man in Havana' met Alec Guinness en in 'The Trials of Oscar Wilde' met Peter Finch.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden