Overleden Walter Goddijn te progressief voor Rome

door Lodewijk Dros

Het priestertekort in de rk kerk is alleen op te lossen door gehuwde priesters toe te laten, zei de gisteren overleden Walter Goddijn bij het aantreden van paus Benedictus XVI in 2005.

Het was een consequente lijn in het denken van de franciscaner priester Goddijn. Het best werd dat gehoord tijdens het landelijke Pastoraal Concilie, dat van 1966-1970 de ’beleidsbeslissingen’ uit het Tweede Vaticaans Concilie wilde uitwerken. Goddijn trad op als adjudant van kardinaal (en vriend) Alfrink. Hun koers: vernieuwing van de kerk, weg met het verplichte celibaat, op naar democratie en nieuwe theologie.

Goddijns invloed in Noordwijkerhout, waar het Pastoraal Concilie vergaderde, was zo groot dat sommigen hem ’de Nederlandse paus’ noemden. Maar zijn rol was snel uitgespeeld. Rome pikte het progressieve van Goddijn en Alfrink niet. De paus benoemde Gijsen tot bisschop, en de in Noordwijk opvallende conservatief Simonis.

In zijn recente boek ’Kardinale kwesties in katholiek Nederland 1970-1987’ legde Goddijn uit hoe Alfrink met die nieuwe bisschoppen is bestraft voor zijn al te liberale ideeën.

Goddijn was gepromoveerd op een godsdienstsociologisch onderzoek, ’Katholieke minderheid en Protestantse dominant’. Dat vestigde zijn naam als socioloog; hij beschouwde zichzelf als priester-socioloog. Als voorman van het (toen nog rk) onderzoeksbureau Kaski zette Goddijn zijn werk voort. Hij schreef met zijn broer het boek ’Godsdienstsociologie’ (1960) maar grote invloed op de ontwikkeling van die discipline had hij niet, ook al doceerde hij het vak van 1972 tot 1985 als hoogleraar in Tilburg. De in Haghorst wonende Goddijn is 85 jaar geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden