Overleden prominenten buitenland

Howard Hunt

Op 23 januari overlijdt Howard Hunt op 88-jarige leeftijd. Hunt was de leider van de bende die in 1972 probeerde in te breken in het Watergate-gebouw. Die mislukte inbraak in het Democratische hoofdkwartier in Washington was de aanleiding voor het Watergate-schandaal, dat leidde tot de val van president Nixon in 1974. Howard Hunt werkte twintig jaar voor de CIA.

Maurice Papon

De Franse oorlogsmisdadiger Maurice Papon overlijdt op 17 februari op 92-jarige leeftijd. Als politiechef deporteerde hij ruim 1500 joden tijdens het Vichy-regime. Papon was na de Tweede Wereldoorlog nog minister van Begroting. In 1999 werd hij alsnog veroordeeld tot tien jaar cel, maar drie jaar later werd hij vrijgelaten wegens zijn slechte gezondheid.

Boris Jeltsin

Op 23 april overlijdt Boris Jeltsin. Hij was van 1991 tot 1999 president van Rusland. Jeltsin was de eerste gekozen Russische president, na de val van het IJzeren Gordijn. Voor zijn presidentschap was hij een machtig man in de Communistische Partij in de Oeral. Hij slaagde erin de oude Sovjet-Unie zonder bloedvergieten op te heffen. Boris Jeltsin voerde een markteconomie in Rusland in. De president trad op oudejaarsdag 1999 onverwacht af, na enkele beschamende incidenten waarbij hij bij officiële gebeurtenissen dronken was. Boris Jeltsin is 76 jaar geworden.

Ingmar Bergman

Ingmar Bergman, Zweedse toneel- en filmregisseur, overlijdt op 30 juli op 89-jarige leeftijd. De regisseur won drie keer een Oscar voor beste niet-Engelstalige film. Zijn bekendste werk zijn de films Jungfruküllan (De Maagdenbron, 1960), Sasoni I Et Spegel (De Donkere Spiegel, 1961) en Fanny Och Alexander (Fanny en Alexander, 1982) en de televisieserie Scènes uit een Huwelijk (1974).

Luciano Pavarotti

Op 6 september overlijdt Luciano Pavarotti op 71-jarige leeftijd. De Italiaanse tenor debuteerde in 1961 en brak wereldwijd door in New York met La Fille du Régiment van Donizetti. Pavarotti zong in vele opera’s. Hij werd vooral bekend door optredens met José Carreras en Placido Domingo als ‘de drie tenoren’. In 1990 zong hij Nessun Dorma als herkenningsmelodie van het WK voetbal in Italië. De tenor liet een schuld na van ongeveer 18 miljoen euro.

Steve Fossett

Op 9 september verdwijnt de Amerikaanse multimiljonair en avonturier Steve Fossett. Hij bedwong vierhonderd bergtoppen. In 2005 vloog hij als eerste mens alleen in een motorvliegtuig non-stop rond de aarde. Met zijn vliegtuig Global Flyer vloog hij in 2006 ruim 42.000 kilometer zonder bij te tanken, een nieuw record. Tijdens een vlucht boven de woestijn van Nevada verdween Fossett. Algemeen wordt aangenomen dat hij niet meer in leven is.

Anita Roddick

De Britse oprichtster van The Body Shop, Anita Roddick, overlijdt op 10 september op 64-jarige leeftijd. Roddick begon in 1976 de keten van natuurlijke cosmetische producten. The Body Shop telt nu meer dan 2000 vestigingen. In 2006 verkocht zij The Body Shop aan het Franse cosmeticaconcern L’Oréal.

Marcel Marceau

Op 22 september overlijdt de Fransman Marcel Marceau. Hij wordt beschouwd als grootste mimespeler ter wereld. Zijn beroemdste creatie was Bip, een clown met een dwarsgestreept truitje. Bip ontstond in 1947. Twee jaar later richtte Marceau een eigen gezelschap op, dat meer dan vijftien ‘mimodrama’s’ maakte. Hij werkte ook veel in Verenigde Staten. Marceau is 84 jaar geworden.

Ira Levin

Ira Levin, Amerikaanse auteur van bestsellers, overlijdt op 12 november op 78-jarige leeftijd aan een hartaanval. Levin schreef zeven boeken waarvan er veel zijn verfilmd. Bekende boeken zijn A Kiss Before Dying (1953), Rosemary’s Baby (1967), The Stepford Wives (1972) en The Boys From Brasil (1976).

Vladimir Kryoetsjkov

Oud-hoofd van de KGB Vladimir Kryoetsjkov, overlijdt op 23 november op 83-jarige leeftijd. De KGB was de geheime dienst van de Sovjet-Unie. Kryoetsjkov werd in 1988 hoofd van de KGB. Hij behoorde tot de leiders van de mislukte coup tegen de hervormingsgezinde partijleider Michail Gorbatsjov in 1991.

Evel Knievel

De Amerikaanse stuntman Evel Knievel overlijdt op 30 november. Knievel was bekend om zijn sprongen vanaf een skischans. Hij sprong op een fiets over een bak vol ratelslangen en over twee bergleeuwen. Knievel liep een recordaantal verwondingen en botbreuken op. Tijdens één stunt brak hij veertig botten. Knievel is 69 jaar geworden.

Elizabeth Eybers

Op 1 december overlijdt dichteres Elisabeth Eybers. De Zuid-Afrikaanse dichteres, die sinds 1961 in Nederland woonde, schreef in het Afrikaans en in het Engels. Eybers maakte heel persoonlijke gedichten over verlies, afscheid en ouder worden. Zij kreeg in 1991 de P.C. Hooftprijs. Als eerste vrouw won zij de Hertzogprijs, de belangrijkste literaire onderscheiding in Zuid-Afrika. Elizabeth Eybers is 92 jaar geworden.

Benazir Bhutto

De Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto komt op 27 december door een zelfmoordaanslag om het leven. De aanslag wordt gepleegd tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Rawalpindi en wordt later opgeëist door Al-Qaeda. De oud-premier leefde jarenlang in ballingschap, nadat ze van corruptie was beschuldigd. Op 18 oktober van dit jaar keerde ze terug. Op de dag van haar terugkeer werd ook een aanslag gepleegd, waarbij Bhutto ongedeerd bleef maar waarbij bijna 140 andere mensen omkwamen. Bhutto had met haar Pakistaanse Volkspartij mee willen doen aan de parlementsverkiezingen van 8 januari. Ze is 54 jaar geworden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden