Overleden Brits meisje mag worden ingevroren

JENNY VELTHUYS

Voordat ze overleed aan kanker, besloot een veertienjarig meisje uit Londen dat ze na haar dood ingevroren wilde worden. Haar vader was het hier niet mee eens en spande een rechtszaak aan om dat te voorkomen. Vandaag verleende de rechter toestemming om de laatste wens van het meisje in vervulling te laten gaan.

Het lichaam van het meisje is naar de VS gebracht, waar het 'tot in de eeuwigheid' wordt ingevoren voor een bedrag van omgerekend 43 duizend euro. Wanneer het meisje precies is overleden, is onbekend.

In de laatste maanden van haar leven speurde de tiener, alleen bekend onder de initialen JS, het internet af , op zoek naar informatie over cryonisme - een procedure waarbij mensen die klinisch dood zijn zo snel mogelijk worden ingevroren.

'Ik ben gevraagd uit te leggen waarom ik zoiets ongebruikelijks wil doen', schreef het meisje aan de rechtbank, aldus The Guardian. 'Ik ben veertien jaar oud en ik wil nog niet doodgaan, maar ik weet dat dit wel gaat gebeuren. Ik geloof dat cryonisme mij een kans biedt weer te leven, zelfs als dat pas over honderd jaar is. Ik wil niet begraven worden. Ik wil deze kans.'

De ouders van het meisje zijn gescheiden. Sinds 2008 had ze haar vader niet meer gezien. Toen hij hoorde dat ze ongeneeslijk ziek was, probeerde hij in contact te komen, maar dat wilde ze niet.

Haar vader wilde wel afscheid van haar kunnen nemen als ze overleden was. Maar bij cryonisme moet het lichaam zo snel mogelijk behandeld worden.

'Geen enkele ouder was ooit eerder in de positie waarin de vader van dit meisje is geplaatst', schreef de rechter. 'Een ruzie over de mogelijkheid voor een ouder om zijn kind te zien na haar dood is al ingewikkeld genoeg op zichzelf, zonder dat daar ook nog eens de vraagstukken rond cryonisme bij komen.'

Tijdens de rechtszaak veranderde de vader van gedachten en zei hij de beslissing van zijn dochter te respecteren. "Dit is het enige en laatste wat ze van mij gevraagd heeft."

De theorie achter cryonisme is zeer speculatief. Mensen na hun dood tot leven wekken lijkt niet mogelijk. Toch hebben al zo'n 2500 mensen hiervoor een contract afgesloten.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden