Overlast van kansloze asielzoekers

angst | Coa-medewerkers voelen zich onveilig door 'criminele' Noord-Afrikanen.

Medewerkers van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (Coa) voelen zich onveilig door Noord-Afrikaanse asielzoekers. Zij misdragen zich zo in de azc's dat de situatie onhoudbaar is, melden de Coa-medewerkers.

Dat staat in een brief die de ondernemingsraad twee weken geleden namens hen aan de directie van het Coa stuurde. De brief stelt dat zij door het criminele en asociale gedrag 'hun werk niet langer veilig en goed kunnen uitvoeren'. In meerdere azc's is een harde kern van overlastgevende groepjes jongeren, zegt een van hen in de Gelderlander. Zij zouden stelen, drugs gebruiken en drinken, waardoor vooral vrouwelijke azc-medewerkers zich niet meer veilig voelen.

Volgens Coa-topman Gerard Bakker krijgt het bestuur meer van dit soort signalen 'waar we van schrikken en die echt niet kunnen'. Hij zei gisteren ze 'uiterst serieus' te nemen. "Van medewerkers blijf je af. Punt uit. Je hebt je te gedragen als je hier asiel aanvraagt", aldus Bakker.

"Die lui worden aangepakt", reageert staatssecretaris Klaas Dijkhoff (justitie). Na de brief zijn direct maatregelen genomen, zei hij. Er zijn volgens hem de afgelopen weken al diverse arrestaties geweest en daarna zijn ook mensen veroordeeld. Daarbij is in 'een aantal gevallen' snelrecht toegepast.

Het is niet voor het eerst dat overlast van Noord-Afrikaanse asielzoekers in het nieuws komt. Vorige maand bleken groepen Noord-Afrikaanse zakkenrollers in Groningen het uitgaansgebied onveilig te maken. Ze kwamen uit omliggende azc's. Ook in Duitsland zorgen ze voor overlast. Bij de massale aanrandingen en diefstallen op het station van Keulen, tijdens Nieuwjaar, gingen het grotendeels om mannen uit Algerije, Marokko en Tunesië.

Waar Duitsland al langer te maken heeft met een grote toestroom uit deze landen, is die trend sinds deze zomer ook in Nederland te zien. Sinds juni is er een opvallende stijging. Dit jaar kwamen 1.743 mensen uit Marokko, Tunesië en Algerije, tegen 146 in 2015. Ze voeren nu zelfs de asiellijst aan: in oktober kwamen de meeste eerste asielaanvragen van Marokkanen en Algerijnen.

'Ophoepelen' moeten ze, asielzoekers die zich hier misdragen. Dat zei premier Mark Rutte gisteren in een reactie. 'Verschrikkelijk' vind hij de overlast. Hij zei dat de veroorzakers voornamelijk economische migranten zijn, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Syrische asielzoekers. "Elementen verpesten het voor de rest. Die horen achter slot en grendel of liever nog, die horen niet hier. Wegwezen. En daar werken we dus hard aan."

De vraag is of er meer gedaan kan worden dan er nu al gebeurt. Mensen uit deze landen maken vrijwel geen kans op een verblijfsvergunning. Ze worden al versneld afgewezen.

Het probleem is hen het land uit te krijgen. Velen komen via andere Europese landen Nederland binnen en kunnen dankzij het Dublin-verdrag daarheen worden teruggestuurd. Maar hoe snel dat gaat, heeft Nederland niet in eigen hand. Dat hangt ook van die andere Europese landen af.

De Groningse burgemeester Den Oudsten drong er bij Dijkhoff op aan om mensen uit veilige landen versneld uit te zetten naar hun land van herkomst als ze in aanraking komen met justitie. Maar volgens de wet mag dat niet zomaar. En ook hier is de vraag of Nederland dat helemaal zelf kan bepalen.

Gedwongen terugkeer naar Marokko verloopt moeizaam, omdat dat land vaak niet meewerkt. Het lukte dit jaar slechts bij enkele tientallen.

Steekincident

Op 15 september stak een 34-jarige Tunesiër een 25-jarige Iraanse man neer in het azc van Bellingwolde. De politie meldde het de dag erna op politie.nl. Volgens de LGBT Asylum Support-groep, die begin november van het incident hoorde, handelde de dader uit haat jegens homo's en christenen - groepen waartoe het slachtoffer zou behoren. De activisten brachten dit gisteren naar buiten, nadat ze naar eigen zeggen eerst zonder succes met het Coa hadden overlegd over overplaatsing van vrienden van het slachtoffer, die ook bang zouden zijn. Het Openbaar Ministerie weerspreekt de lezing van LGBT-Asylum Support. Een woordvoerder zegt dat uit niets in het dossier blijkt dat er sprake is van een 'discriminatoir motief'. Op 22 december is de pro formazitting tegen de dader, die wordt verdacht van een poging tot moord. Hij zit nog vast.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden