Overlast van asielzoekers vaak minder dan gedacht

Asielzoekers kijken naar spelende kinderen in Ter Apel. Beeld ANP
Asielzoekers kijken naar spelende kinderen in Ter Apel.Beeld ANP

De komst van een asielzoekerscentrum (azc) veroorzaakt minder overlast dan vooraf wordt gevreesd. Nederlanders die in de buurt van een asielzoekerscentrum wonen zijn veel positiever over asielzoekers dan mensen die niet in de nabijheid van asielzoekers verkeren.

Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research, die in de eerste twee weken van december ruim 3000 Nederlanders naar hun ervaringen met asielzoekers. Ongeveer een op de zes Nederlanders met een azc binnen 500 meter heeft negatieve ervaringen met asielzoekers, terwijl 49 procent van de Nederlanders die geen azc in de gemeente hebben juist overlast verwacht.

Volgens het onderzoeksbureau is de teneur onder de Nederlanders dat de opvang klein en behapbaar moet blijven. "Als het in verhouding is, dus het liefst kleinschalig in een kleine kern, dan moeten en kunnen we dit doen", zo verwoordt I&O Research het gevoel bij de Nederlander.

Vier op de tien Nederlanders vinden het prima als er in hun gemeente een azc wordt gebouwd. Verder vindt 30 procent het ook in orde, mits er aan voorwaarden wordt voldaan. Zeven van de tien mensen die in de directe omgeving van een azc wonen, zeggen echter wel dat ze niet zijn geconsulteerd voordat het azc werd neergezet.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden