Overlast houdt ook komende dagen aan 'We zijn aan de goden overgeleverd'

De grote wateroverlast in Limburg, Brabant, Gelderland en Zuid-Holland zal ook de komende dagen aanhouden. Tal van gemeenten en waterschappen staan klaar om bewoners van bedreigde gebieden hulp te bieden en dijken te verstevigen. Een overzicht van de voornaamste knelpunten:

- In Limburg houden de problemen vermoedelijk nog enkele dagen aan. Van Eijsden tot Roermond zakt het water, maar dit gaat zo langzaam - een centimeter per uur - dat het nog steeds noodzakelijk is bewoners te evacueren. Verder stroomafwaarts, richting Venlo, werd de hoogste waterstand gisteravond bereikt. Honderden inwoners van Venlo en van de omringende dorpen Maasbree, Baarlo en Tegelen hebben hun huizen moeten verlaten. Op ramptoerisme stellen ze geen prijs.

- Ten noorden van Venlo, in de dorpen Arcen-Velden, Meerlo-Wanssum en Bergen, zijn eveneens evacuaties in gang gezet. Vooral in Bergen is de situatie, vanwege het ontbreken van dijken, ook de komende dagen nog kritiek. Stroomafwaarts richting Brabant verwacht Rijkswaterstaat dat vanavond bij Grave en bij Lith de hoogste waterstand wordt bereikt.

- In het Brabantse Boxmeer bestaat de vrees dat het water morgen ongeveer drie meter boven het normale peil uit komt. In dat geval moeten de 170 patienten van het Maasziekenhuis worden geevacueerd. Het gehucht Keent is inmiddels overspoeld door het water. Daar alle beschikbare boten in Limburg zijn ingezet, moest de genie het bij de hulpverlening zonder boten stellen.

- In de regio Nijmegen lopen delen van Gennep, Middelaar en Mook onder water. Zo'n 1 400 bewoners zijn inmiddels geevacueerd. Het weghalen van vee in de bedreigde gebieden hebben de gemeenten verplicht gesteld.

- In Gennep, waar het riviertje de Niers uitmondt in de Maas, heerst angst dat de dijk niet bestand is tegen het water. In dat geval worden nog eens 2 000 mensen geevacueerd. In het centrum van Mook is achter de bestaande dijk een nooddijk opgeworpen. Als die bezwijkt, zal een gebied van enkele kilometers overstromen.

- In de stad Nijmegen zorgt de rivier de Waal voor problemen. Een gedeelte van de Waalkade staat al onder water. Mocht het water verder stijgen, dan zal de horeca op het hoger gelegen gedeelte van de kade zijn winterterrassen moeten afbreken.

- In Zevenaar bestaat wel zorg over de hoge waterstand van 16,25 meter, Eerste Kerstdag bij Lobith, maar verontrustend is de situatie niet. Er geldt beperkte dijkbewaking en een aantal wegen is, mede om het ramptoerisme tegen te gaan, afgesloten. Het polderdistrict Rijn en IJssel is uit voorzorg voorlopig 24 uur per dag bereikbaar.

- In het Land van Maas en Waal worden vandaag op twee zwakke plekken zandzakken gelegd. Het gaat om de dijken bij Wamel, aan de Waal, en Heerewaarden aan de Maas. De hoogste waterstand hier wordt, zij het onder enig voorbehoud, op Eerste Kerstdag verwacht. Bewoners van Wamel hebben al een grote kwel in de dijk gezien.

- In de omgeving van Den Bosch en St. Oedenrode is er de vrees dat het riviertje de Dommel buiten zijn oevers treedt. Het waterschap voorziet dat de polder Bossche Broek zeker onder zal lopen. “We zijn aan de goden overgeleverd”, zegt woordvoerder De Haan van het waterschap, die zondag de top verwacht. Probleem is dat de afvoer van de Dommel als gevolg van de hoge waterstand van de Maas in het gedrang is geraakt. Alle vee uit de polder is in veiligheid gebracht, terwijl de bewoners voortdurend worden geinformeerd. Het waterschap is 24 uur per dag bezet. Niet eerder deze eeuw kampte het gebied met zo veel waterlast als nu.

- In het gebied tussen Den Bosch en Waalwijk worden dijken permanent bewaakt. De kans op overstromingen wordt serieus genoemd. Met zandzakken wordt vanaf vandaag geprobeerd om de tweede waterkering van de Henriettewaard voor onheil te behoeden. Ook dit is een gevolg van de moeizame afvoer van het Dommel-water naar de Maas. Gevreesd wordt dat van zes huizen de bewoners moeten worden geevacueerd. Zegsman G. Rouhof van het waterschap Maas- en Diezepolders: “Dit komt hier eens in de tweehonderd jaar voor.”

- In de Betuwe staan gehuurde voertuigen klaar en zijn er extra verbindingsmiddelen om zonodig meteen hulp te bieden, wanneer komende nacht de hoogste waterstand wordt bereikt. Toenemende kwel in en bij de dijken is de grootste zorg. Om de dijken zoveel mogelijk te ontlasten, wordt alle drijfhout dat aanspoelt, meteen weggehaald. Het polderdistrict heeft alle verloven ingetrokken en heeft een 24uurs bezetting. Met gemeentebesturen, politie, brandweer en aannemers zijn afspraken gemaakt voor het geval een of meer dijken het begeven.

- In de Vijfheerenlanden, waar het riviertje de Linge stroomt, is de hoge waterstand niet de grootste zorg. Meer zorg is er over de mogelijkheid dat het water heel snel zal zakken. In dat geval vindt er een proces van 'versopping' plaats, een dijkval. Alle gemalen draaien permanent, een heidens karwei, aangezien een aantal met de hand moet worden bediend. Ook hier is Eerste Kerstdag cruciaal.

- In de Alblasserwaard zijn speciale maatregelen genomen om de grondwaterstand 'tegendruk' te bieden. De bewoners, die buitendijks wonen, hebben hun inboedel naar zolder gebracht en hun vee elders ondergebracht. Dat het water vermoedelijk enkele dagen lang extreem hoog blijft, baart nog de meeste zorg. Dijken zullen er ongetwijfeld door worden verzwakt en hebben toch al last van grondwaterstromingen. “De lange belasting is problematisch”, zegt E. J. Steenbergen van het waterschap Alblasserwaard en Vijfheerenlanden, dat 'plat' wordt gebeld door verontruste bewoners van de streek.

- In het Land van Heusden en Altena wordt de situatie niet als bedreigend ervaren, maar enige zorgen zijn er wel. Een kritisch punt is de dijk in Dussen, langs het riviertje de Amer. De kans dat het water hier hoog wordt, is des te geringer naarmate het lozen via het Haringvliet naar de Noordzee beter verloopt.

- In Dordrecht, de Hoekse Waard en de Biesbosch is, hoewel minister Maij-Weggen er anders over dacht, weinig aan de hand. In Dordrecht loopt vermoedelijk niet meer dan een kade onder water. Speciale maatregelen zijn niet genomen, behoudens dan het instellen van een alarmnummer door de gemeente.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden